Heerlijk de geur in de keuken van zelf gemaakte pastasaus. Eentje die je gemakkelijk zelf kan maken en ook nog eens gezonder dan de kant-en-klaar sauzen. Vanuit die basis tomatensaus kun je natuurlijk gemakkelijk de saus met vlees en/of groentes aanvullen tot je een volledige tomatensaus hebt. We hebben inmiddels zoveel recepten geschreven voor onze kookboeken dat we een selectie voor je hebben gemaakt. Heb je weinig tijd dan maak je de snelle basissaus. Heb je meer tijd dan kun je voor de ultieme basissaus gaan.

Snelle en pittige basis tomatensaus

Dit heb je nodig voor 1 persoon
4 tomaten (gewone- of trostomaten)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 courgette, in kleine stukjes gesneden
1 theelepel sojasaus
1 theelepel sambal
Olijfolie

Zo maak je het:
Mix met de staafmixer of blender de tomaten tot een gladde saus. (weinig tijd? Gebruik dan een blikje
geconcentreerde tomatenpuree). Voeg hier de sojasaus en sambal aan toe en naar smaak peper en zout. Verhit in een hapjespan wat olijfolie en bak de courgette, ui en knoflook ongeveer 2-3 minuten zachtjes aan. Voeg wederom naar smaak peper en zout toe. Voeg de tomatensaus toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus in 8 minuten een klein beetje inkoken. Breng op smaak met verse of gedroogde Italiaanse kruidenmix.
Let op: deze saus is wat dunner dan de sauzen uit potjes.
Lekkere varianten:
Natuurlijk kun je in pastasaus ook andere groenten doen. Paprika of roerbakgroenten zijn uiteraard ook
erg lekker. Voor een Italiaans tintje is het lekker om aan het einde nog wat fijngesneden olijfjes toe te voegen.

Gezonder eten met elke dag nieuwe inspiratie? Bekijk de Foodsisters boeken. 

Snelle basis tomatensaus 2

Dit heb je nodig voor 1 persoon:                                                                                                                               5 champignons, in plakjes gesneden
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1 blikje tomatenpuree (70 g)
150 ml bouillon

Zo maak je het:
Verhit in een koekenpan of hapjespan de olijfolie en bak hierin de champignons, sjalotje en knoflook ongeveer 2-3 minuten zachtjes aan.

Voeg daarna het kopje bouillon en het blikje tomatenpuree toe. Laat het geheel nog
3 minuten doorwarmen. Breng op smaak met zout peper.

Pastasaus met gehakt

Dit heb je nodig voor 2 personen:
1 courgette
1 eetlepel olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
150 gram rundertartaar gehakt
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
1 zak Italiaanse roerbakgroenten (400 gram)
2 theelepels sambal
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1/2 bakje (kastanje) champignons, in plakjes gesneden
1 takje verse basilicum

Zo maak je het:
1. Gebruik een spiraalsnijder (spirelli) of snijd de courgette
in blokjes.
2. Verhit in een koekenpan olijfolie en bak hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens het gehakt, blikje
tomatenpuree, roerbakgroenten, sambal en de champignons aan toe. Laat op laag vuur 4 minuten
zachtjes koken.
3. Doe de courgettespaghetti in een vergiet en overgiet met kokend water. Serveer de saus op de courgette
spaghetti. Voeg als laatste de verse basilicumblaadjes toe
In het 8 weken slank programma maak je dit recept voor 1 persoon en vries je de helft van de saus in voor koolhydraatarme lasagne.
Tip:
– Lekker met wat olijven
Bereidingstijd: 15 minuten

Snel afvallen kan! Start vandaag met onze stap-voor-stap methode

Ultieme basis tomatensaus

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kg (ontvelde) tomaten of 2 blikken (400 g) gepelde tomaten,(verse tomaten is natuurlijk de beste optie, maar bij tijdsdruk kun je ook ingeblikte tomaten gebruiken)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 gemiddeld grote uien
  • 2 winterpenen
  • 1 rode paprika
  • 1 à 2 teentje(s) knoflook
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 1 wijnglas rode wijn of biologisch bouillon blokje
  • zeezout
  • peper
  • olijfolie

Zo maak je het:

  • Ontvel de tomaten door aan de onderkant een kruisje te snijden en leg ze 30 seconden in heet water en vervolgens een minuut in ijskoud water. Hierdoor je gemakkelijk de tomaten ontvellen
  •  snij de groenten klein
  • fruiten de ui, wortels, knoflook, zongedroogde tomaat
  • Doe er vervolgens de paprika bij
  • Als de ui glazig is doe dan de tomatenpuree erbij  en blijf af en toe roeren
  • Na een minuut of 3 mag de rode wijn erbij en/of de bouillonblokje (klein scheutje water) en laat deze even inkoken
  • Doe nu de in stukken gesneden gepelde tomaten in een pan en laat het geheel een minuut of 20 à 30 zachtjes koken

Kruiden

Gebruik één van de onderstaande kruiden of een combinatie, maar niet allemaal tegelijk.
  • Basilicum (de blaadjes op het laatst toevoegen, eventueel de steeltjes samen fruiten met de ui)
  • Rozemarijn (doe 2 takjes in de saus en vis de takjes aan het einde van de kooktijd uit de saus)
  • Tijm (hetzelfde als de Rozemarijn)
  • Laurierblaadje (hetzelfde als de Rozemarijn, maar dan 1 groot blaadje of 2 kleine eventueel kun je de Rozemarijn, Tijm en laurierblaadje samen in de saus doen)
  •  Peterselie (platte of gekrulde beide lekker)
  • Oregano (alleen de blaadjes gebruiken)
  • Gedroogde paprikapoeder (voor wat meer pit)
  • Sambal (voor een wat hetere saus)

Je kunt de saus vervolgens invriezen zodat je te allen tijde een zelfgemaakte pastasaus bij de hand hebt.

 

 

Welkom! Een cadeautje voor jou!

Onze weekmenu's uitproberen? Vul je gegevens in en ontvang een gratis koolhydraatarm weekmenu met handig boodschappenlijstje in je mailbox. 

Het inschrijven is gelukt! Veel plezier met ons weekmenu. Je ontvangt hem nu automatisch in je e-mail. Check voor de zekerheid ook je spambox.

Pin It on Pinterest