Eet je net als wij koolhydraatarm, maar wil je toch blijven genieten van een lekkere boterham. Dan hebben wij heerlijke koolhydraatarme brood recepten om zelf te maken.

Brood mag verlaagd in koolhydraten (koolhydraatarm) heten als er tenminste 30% minder koolhydraten bevat dan normaal brood. In normaal (volkoren) brood zitten gemiddeld tussen de 40 -50 g koolhydraten per 100 g.

Waar moet je opletten?

Als je koolhydraatarm brood zelf wilt bakken kies dan voor een koolhydraatarm soort meel. Koolhydraatarme meelsoorten zijn: amandelmeel, kokosmeel en sojameel.

Amandelmeel bestaat uit gemalen geblancheerde amandelen. Doordat de amandelen kort gekookt zijn in water, verliest het gemakkelijk de bruine vliesjes. In amandelmeel zitten veel onverzadigde vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Het is dan ook licht verteerbaar en past in een koolhydraatarme leefstijl.

Voedingswaarde per 100 g amandelmeel:
612 kcal
55,8 g vet
21,1 g eiwit
6,9 g koolhydraten
7,4 g vezels

Kokosmeel bestaat uit gedroogd kokosvlees. Het meel heeft een hoog vezelgehalte en is een goede bron van eiwit. Van nature heeft het meel een lichtzoete smaak.

Voedingswaarde per 100 g kokosmeel:
387 kcal
40 g vet
16,8 g eiwit
24,5 g koolhydraten
40 g vezels

Sojameel bestaat uit gemalen sojabonen. Door het relatief lage gehalte aan koolhydraten is het geschikt om te gebruikten voor koolhydraatarm brood. Sojameel wordt ook veel gebruikt als bindmiddel, of als vervanging voor eieren. 2 eetlepels water + 1 eetlepel sojameel staat gelijk aan 1 ei.

Voedingswaarde per 100 g sojameel (volvet):
478 g kcal
23 g vet
38 g eiwit
24 g koolhydraten
11,5 g vezels

Om het brood te verrijken met extra vezels en een knapperige bitte. Kun je gebruik maken van pitten en zaden. Zo kun je door het brood lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad en hennepzaad doen. Deze producten kun je naar smaak zelf toevoegen in verschillende hoeveelheden.  Ook kun je er noten en groenten in verwerken om extra smaak en vezels aan toe te voegen.

Door ieder zelf gebakken/samengesteld koolhydraatarm brood zitten eieren. De eieren zorgen er voor dat het brood stevig, luchtig en zachter wordt. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van bakpoeder, om het deeg te late rijzen. Hierdoor neemt het volume van het brood toe en wordt het luchtig.

Zelf brood bakken : 2 recepten

De volgende recepten zijn voorbeeldrecepten, de pitten en zaden kunt je in hoeveelheid veranderen. Houd wel de verhouding meel en eieren aan.

Recept Pittenbrood

Dit heb je nodig:
6 eieren
270 g zuivelspread light
80 g amandelmeel
30 g gebroken lijnzaad
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels hennepzaad
1 eetlepel pompoenpitten
1 eetlepel water
70 g roomboter
70 g psylliumvezels
2 theelepels bakpoeder
Snufje zout

Zo maak je het:
1. Smelt de boter in een steelpan.
2. Klop de eieren samen met de zuivelspread en de boter tot een luchtige massa.
3. Meng het amandelmeel samen met de lijnzaad, zonnebloempitten, hennepzaad, pompoenpitten, psylliumvezels, bakpoeder en wat zout door elkaar.
4. Roer het ei mengsel bij de droge bestanddelen en voeg 1 eetlepel water toe.
5. Schep het deeg in een met bakpapier bekleden cakeblik. Bak het brood in 40 minuten gaar.

Bereidingstijd: 15 minuten, baktijd: 40 minuten
Oven: 180 graden

Recept Courgettebrood

Dit heb je nodig:
1 grote courgette, geraspt
200 g amandelmeel
2 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels pompoenpitten
1 eetlepel kokosmeel
4 eieren
70 g zuivelspread light (eventueel bieslook)
100 g roomboter
½ ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel Italiaanse kruiden
Peper en zout

Zo maak je het:
1. Smelt de boter in een steelpan
2. Klop de eieren luchtig met de zuivelspread en voeg de Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe.
3. Meng het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, pompoenpitten en bakpoeder door elkaar.
4. Voeg de geraspte courgette, ui en knoflook toe aan het amandelmeel mengsel.
5. Schep vervolgens de gesmolten boter en het ei mengsel er door heen en roer alles goed door elkaar.
6. Schep het deeg in een met bakpapier bekleden cakeblik en bak het brood in 50 minuten gaar.

Bereidingstijd: 20 minuten, baktijd: 50 minuten
Oven: 180 graden

Wil je meer weten over koolhydraatarm brood?

Je heb nu een paar lekkere recepten om zelf koolhydraatarm brood te bakken. Lees ons artikel Wat is koolhydraatarm brood als je meer wil weten. Misschien wil je wel eens een week lang ervaren hoe het is om zelf brood te bakken en door gezond te eten je fitter en energieker te gaan voelen. Wij hebben een heerlijk gratis weekmenu voor je opgesteld met een koolhydraatarm noten-rozijnenbrood. Dit koolhydraatarm brood recept en nog vele andere recepten vind je in ons complete gratis weekmenu met boodschappenlijst. Hier kun je het gratis koolhydraatarm weekmenu vinden. We wensen je alvast veel bakplezier en zien graag een foto van je koolhydraatarme brood terug via #foodsisters #koolhydraatarmbroodbakken

 

Meer informatie                   Naar de website

Pin It on Pinterest