Is suikervrije drop gezond bij afvallen?

Ben je een drop liefhebber? Dan wordt het tijdens een koolhydraatarm dieet lastig om deze lekkernij te weerstaan. Normaal gesproken in suiker het hoofdbestandsdeel dat gebruikt wordt in drop. Sinds enkele jaren heeft Klene, Venco en eigenmerk van de supermarkt suikervrije drop op de markt. Goed nieuws voor de drop liefhebbers onder ons, of toch niet helemaal?

Wat zit er in suikervrije drop?

De suiker in drop wordt vervangen door zoetstof om het dropje toch zoet te laten smaken. Deze zoetstoffen hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker. Dat wilt zeggen dat het glucose gehalte in je bloed niet heel hoog wordt.

In de suikervrije dropjes wordt er gebruik gemaakt van maltitolstroop en steviolglycosiden als zoetstof. Steviolglycosiden is afkomstig van steviaplant. De zoetkracht van stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en er hoeft dan ook niet veel van gebruikt te worden in een product. Het bijkomstige gunstige effect is dat stevia geen calorieën levert en dus ook geen koolhydraten bevat. De maltitolstroop die gebruikt wordt in suikervrije drop valt onder de polyolen. Polyolen zijn koolhydraten die gebruikt worden als suikervervangers. Maltitol heeft een glycemische index van 35. Tafelsuiker heeft een glycemische index van 65 dat betekend dat suiker de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan maltitol. Maar maltitol verhoogd dus wel degelijk de bloedsuikerspiegel. Daarnaast levert maltitol ook calorieën, maar minder dan tafelsuiker waardoor dit product vaak wordt gebruikt bij afslank producten 1.

Gezien de voedingswaarde van suikervrije drop staat er op de verpakking 0 g suiker. Maar als je naar polyolen kijkt staat er 52 g. Dit betekend dat de polyolen, in dit geval maltitolstroop, de bloedsuikerspiegel verhoogd en dat de suikervrije drop het zelfde effect heeft als gewone drop. Alleen is het zo dat de suikervrije drop minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel dan tafelsuiker.

Klachten van zoetstoffen

De stof maltitol kan klachten veroorzaken als diarree en winderigheid. Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel geven in de buik. Naast maltitol zijn er nog enkele ‘niet-intensieve zoetstoffen’ die deze klachten kunnen veroorzaken. Zo zijn er de mannitol, lactitol, xylitol en erytritol.

Conclusie is suikervrije drop gezond?

De suikervervangers in suikervrije drop kunnen dus gezondheidsklachten veroorzaken als: diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar leveren wel minder calorieën dan tafelsuiker en hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel. Echter, leveren de suikervrije dropjes dus wel calorieën en beïnvloeden ze de bloedsuikerspiegel ook. Of de suikervrije drop dan gezonder is dan normale drop blijft twijfelachtig.
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.

Wat zijn dan wel gezonde tussendoortjes?

Lees hier meer over: suiker in tussendoortjes

Lees hier meer over: gezonde tussendoortjes

Lees hier meer over: hoeveel koolhydraten en calorieën zitten er in tussendoortjes

Bron
1. Livesey, G. (2003). Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutrition Research Reviews, 16(2), 163-191. Geraadpleegd van https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/51B0744C8573925A7A74FF2AD87429F9/S0954422403000131a.pdf/health_potential_of_polyols_as_sugar_replacers_with_emphasis_on_low_glycaemic_properties.pdf

Welkom! Een cadeautje voor jou!

Onze weekmenu's uitproberen? Vul je gegevens in en ontvang een gratis koolhydraatarm weekmenu met handig boodschappenlijstje in je mailbox. 

Het inschrijven is gelukt! Veel plezier met ons weekmenu. Je ontvangt hem nu automatisch in je e-mail. Check voor de zekerheid ook je spambox.

Pin It on Pinterest