De lente is begonnen, dus dat betekent dat er ook weer nieuwe producten op de markt verkrijgbaar zijn. Een ‘gouwe ouwe’ zijn vaak de witte asperges, een product waar wij altijd rond deze periode veel vragen over krijgen. Wij konden het daarom niet laten jullie te inspireren met een aantal lekkere recepten met deze groente.

Passen asperges is een koolhydraatarm eetpatroon?

Asperges passen heel goed in een koolhydraatarm eetpatroon, wij adviseren natuurlijk niet alleen koolhydraatarm maar ook gevarieerd te eten!
Asperges zijn laag in calorieën, drie dikke witte asperges wegen gemiddeld 100 gram.
Daarom voor jullie de voedingswaarde van 100 gram op een rijtje:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
20 kcal 4 gram 2,2 gram 0,5 gram 0 gram 2,1 gram

De voedingswaarden zien er veelbelovend uit toch? Dit staat onze summerbodies niet in de weg.
Maar… zorg er dan ook voor dat je ze op een gezonde manier bereid, gelukkig kunnen wij jullie daar bij helpen!
Naast de goede voedingswaarden bevatten asperges ook veel:

Kalium  – Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk

Vitamine A – Zorgt voor groei en weerstand van bijvoorbeeld: huid, haar, nagels, tanden en de ogen.

Calcium – draagt bij aan een geode werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en transport van andere mineralen in het lichaam.

Magnesium – is nodig voor het de vorming van bot en spieren en kan herstel bevorderend werken bij sporters.

Recepten

De ouderwetse bereiding:  Asperges met ham, kaas en ei

Dit heb je nodig:

6 verse grote asperges

1 gekookte eitje, in stukjes

30 gram achterham in reepjes

50 gram geraspte kaas

Peper

Voor de hollandaise saus:

150 gram roomboter

2 eierdooiers

1 eetlepel witte wijn azijn

2 eetlepels water

Zout en peper

Belangrijk: Maak de saus pas als de asperges gaar zijn, je kunt hem moeilijk weer opwarmen.

Zo maak je het:

1.Schil de asperges en kook deze op laag vuur in 15 tot 20 minuten gaar.

2.Kook ondertussen het eitje voor ongeveer 4 minuten.

  1. Giet de asperges af en doe de kaas, ham en ei eroverheen.

4..Maak het af met de hollandaise saus en een beetje peper.

Zo maak je de saus:

Een paar minuutjes voordat de asperges klaar zijn start je met het maken van de saus.

1.Smelt 150 gram boter in een pannetje en klop met een staafmixer of garde de eidooiers met de peper en zout voor 1 minuut.

2.Verwarm 1 eetlepel witte wijnazijn met twee eetlepels water tot het kookt. Schenk deze hete vloeistof bij de eidooier en blijf dit kloppen. Tot slot voeg je beetje per beetje de boter toe terwijl je blijft roeren.

Tip: Je kunt ook gerookte zalm gebruiken i.p.v. een gekookt eitje.  

Nog meer recepten met asperges klik dan hier voor het recept van lente kip met asperges
En klik hier voor het recept van de Aspergesoep

 

 

Welkom! Een cadeautje voor jou!

Onze weekmenu's uitproberen? Vul je gegevens in en ontvang een gratis koolhydraatarm weekmenu met handig boodschappenlijstje in je mailbox. 

Het inschrijven is gelukt! Veel plezier met ons weekmenu. Je ontvangt hem nu automatisch in je e-mail. Check voor de zekerheid ook je spambox.

Pin It on Pinterest