Brood, moeten we het weglaten uit ons eetpatroon, of is het juist gezond? Voor welke boterham kun je het beste kiezen? Volkoren, donkerbruin, meerzaden, een sneetje wit of een plakje fries roggebrood?

Als je gaat starten met koolhydraat eten, laat je een sneetje brood weg uit je dagelijkse eetpatroon. Toch merken we dat velen nieuwsgierig zijn naar de verschillende soorten brood en op zoek zijn naar een vervanging. Wij willen jullie aan de hand nemen en wat meer uitleg geven hierover. In deze blog kun je lezen of roggebrood gezond of juist ongezond is, en of dit thuishoort in een koolhdyraatarm eetpatroon.

Roggebrood versus gewoon brood

Als je ons vraagt hoeveel soorten brood je kunt kopen bij de bakker, kunnen we makkelijk 30 soorten opnoemen. Wij zijn dagelijks bezig om onderzoek te doen naar verschillende producten. Maar hoe kunnen jullie, de consument, weten welk soort de juiste is? Heel lastig.. dat kunnen wij goed begrijpen.

Roggebrood is een woord met 2 betekenissen. We kennen allemaal de plakjes fries roggebrood, maar er bestaat ook roggebrood dat is gemaakt van roggemeel. Dit heeft de normale structuur en massa van het brood zoals wij dit kennen.

1 plakje fries roggebrood van Bolletje bevat:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
100 kcal 17 gram 2,5 gram 1 gram 0 gram 5,5 gram


Fries roggebrood is officieel geen brood, in het originele recept wordt er geen meel gebruikt. Helaas is dat niet bij alle merken het geval, in Nederland bevat het product vaak tarwe zemelen of tarwemeel (meel van witbrood). Naast de tarwe zemelen bevat het product van bolletje allemaal natuurlijk producten, vandaar dat het aantal vezels hoog is.  

1 plakje roggebrood (van roggemeel) van de supermarkt:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
88 kcal 16,6 gram 2,7 gram 0,6 gram 0 gram 2,2 gram

Als je het plakje Fries roggebrood vergelijkt met een sneetje roggebrood van de bakker, dan neig je er naar een vers sneetje brood van supermarkt. Maar wij zouden juist voor het tegenovergestelde kiezen.

Een sneetje roggemeel bestaat namelijk niet voor 100 % uit de roggemeel. Het bevat ook tarwemeel (meel van wit brood) en zelfs suiker. Suiker in brood? Jazeker, kijk maar is goed op de verpakking. Hetgeen wat we niet willen binnenkrijgen als we een sneetje brood eten, is suiker. Omdat het fries roggebrood ipv een sneetje ‘echt; brood bij de supermarkt. Het bevat ook nog eens het dubbele aantal vezels.  

Wat is roggemeel?

Roggemeel is een lichtgrijs meel, wat minder gluten bevat dan tarwemeel. Een sneetje roggebrood heeft daarom ook een andere structuur dan wij gewend zijn. Kom je in de supermarkt een mooi en luchtig broodje tegen dat gemaakt is van roggemeel? Dan weet je dat dit een bewerkt product is en hier tarwemeel aan toegevoegd wordt. Wees jezelf er dus altijd bewust van dat het belangrijk is om op te verpakking te kijken als je echt wilt weten wat je eet. Tip: Het eerste ingrediënt wat staat vermeld op de verpakking, dat is het hoofdingrediënt van het product. Roggemeel kun je verder terugvinden in producten als: Crackers, pepernoten en ontbijtkoek.

Past roggebrood in een dieet als je wilt afvallen?

Een plakje Friese roggebrood zal je zeker wel eens tegenkomen in onze koolhydraatarme weekmenu’s, het gaat er namelijk om dat je voeding in balans is. Als je kiest voor een plakje roggebrood met de lunch, dan laat je de aardappelen bij je avondmaaltijd staan. Wat is mijn doel en wat wil ik bereiken met mijn eetpatroon? dit is de vraag die je jezelf moet stellen. De essentie van een gezond eetpatroon is variatie!

Welk beleg is lekker op Fries roggebrood? 10 tips

1.Roggebrood met hummus

2.Roggebrood met een gebakken of gekookt eitje

3.Roggebrood met 20+ kaas en plakjes komkommer

4.Roggebrood met kipfilet

5.Roggebrood met gerookte zalm

6.Roggebrood met hüttenkäse, peper en zout.

7.Roggebrood met plakjes tomaat en een snufje zeezout

8.Roggebrood met zuivelspread

9.Roggebrood met zachte geitenkaas en rucola sla

10.Roggebrood met pindakaas

Recept koolhydraatarme frisse erwtensoep met roggebrood

We zitten nog volop in de winter, wij vinden het dan altijd heerlijk om nog eens aan de slag te gaan met een winters recept. Doe je met ons mee?

We hebben een alternatief gemaakt op erwtensoep. Een plakje Friese roggebrood past daar perfect bij. Je kunt de roggebrood beleggen met een optie uit de top tien, maar wij hebben een makreel salade die heel lekker past bij de smaken van de soep.

Dit heb je nodig voor de erwtensoep:

250 g doperwten (diepvries)

50 ml Griekse yoghurt

250 ml bouillon

2 takjes verse munt

Zo maak je het:

1: Ontdooi de erwten uit de diepvries en doe deze in een grote pan met 250 ml kokend water en een bouillonblokje. Zet de pan met de erwten op het vuur en kook 3 tot 5 minuten.

2: Doe de inhoud van de pan inclusief de Griekse yoghurt en de munt in een blender en meng dit voor 1 tot 2 minuten.

Serveer de soep en garneer met een theelepel Griekse yoghurt en een muntblaadje. Eet smakelijk!

Dit heb je nodig voor de makreel salade:

1 gerookte makreel, gefileerd

50 volle gram kwark

1 eetlepel kappertjes

Halve groene appel, in partjes gesneden

Zou en peper

Tip: Je kun ook 1 theelepel mosterd toevoegen voor extra smaak

Zo maak je het:

1.Snijd de makreel in stukjes, meng dit met de kwark en breng op smaak met peper en zout.

2.Voeg vervolgens de stukjes appel en de kappertjes toe.

Je kunt de helft van de makreel salade bewaren voor de volgende dag.

 

Pin It on Pinterest