Gezonde pepernoten (én superlekker!)

 

Gezonde pepernoten bakken en gezond speculaas zonder dat het droog en smaakloos wordt? We di did it! Brandblaren op onze handen. Een paar x opnieuw beginnen en het recept verbeteren, maar wij zijn blij!!!

 

Want je mag natuurlijk best af en toe lekker snoepen met sinterklaastijd, maar hoe fijn is het als het dan ook met een stuk minder suiker toe kan? Oooh dit 5 december lekkers is goddelijk! Succes gegarandeerd! Met wie ga jij aan het bakken?

 

Recept voor gezonde pepernoten bakken:

 

Dit heb je nodig voor ca 42 middelgrote of 60 kleine gezonde pepernoten
1 pak Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel
50 g havermeel
50 g pecannoten
2 kruidnagels, geplet
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel cacao (voor de kleur)
1 zakje vanille suiker (8 gram)
½ banaan
2 eetlepels honing
1 eetlepel melk
snufje zout
50 g roomboter

 

Zo maak je het:
Maal de pecannoten fijn met een vijzel of in de keukenmachine.

 

Meng het zelfrijzend amandelbakmeel, havermeel met de gehakte noten, kruidnagel, koek-en speculaaskruiden, kaneel, cacao, zout en vanille suiker.

 

Smelt de boter in een pan of in de magnetron. Voeg dit samen met de melk toe aan het meel. Voeg de banaan toe en kneed het tot een mooi deeg.

 

Maak balletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat en druk ze een beetje in. Besmeer elk pepernootje met een klein beetje melk.

 

Bak de pepernoten in 15-20 min gaar op 160 graden.
Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 160 graden
Bakken: 20-20 min

 

Gezonde speculaasjes

 

Als je nu toch aan het pepernoten bakken bent geslagen kun je net zo goed ook deze speculaasjes erbij bakken.

 

Dit heb je nodig voor 8 gezonde speculaasjes:
60 g amandelmeel
40 g havermout
80 g havermeel
40 g pecannoten
1 zakje vanille suiker (8 gram)
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel koek en speculaaskruiden
2 eetlepels melk
45 g roomboter, gesmolten
2 eetlepels honing

 

Zo maak je het:
Meng het meel, de vanille suiker, kaneel zout en speculaaskruiden
Smelt de boter en voeg dit samen met de melk en de honing aan het meel toe.
Rol het deeg tot een plak van 3-4 mm dik en aak hier koekjes van.
Bak de koekjes in de oven in ca. 20 tot 25 min. gaar.

 

Voorbereiding: 15 minuten
Oven: 160 graden
Bakken: 20-20 min

 

Voor de speculaasjes op deze foto hebben wij deze speculaasroller gebruikt, dat werkte heel goed. https://tinyurl.com/y87kbdsg

 

 

Tip: Voor een extra donkere kleur kun je wat cacaopoeder toevoegen. Omdat je tenslotte in dit recept geen bruine suiker toevoegt 😊

 

Gevulde speculaas

 

De feestdagen staan weer voor de deur, de schappen liggen alweer vol met lekkernijen.
Helaas bevatten die lekkere pepernoten en gevulde speculaas veel suiker. Dus hebben
wij een variant met minder suiker. Let er alleen op, ook deze gezondere
varianten bevatten calorieën, dus zorg ervoor dat je hem niet in je eentje opeet.

 

Recept gezonde gevulde speculaas

 

8 punten: 12 cm springvorm

 

Dit heb je nodig:
Koek
50 g amandelmeel
20 g havermout
30 g lijnzaad
1 ei
120 Griekse yoghurt
30 g roomboter, gesmolten
1 theelepel bakpoeder
3 el speculaaskruiden
1 eetlepel kaneel
3 eetlepels honing

 

Spijs
50 g amandelmeel
1 eiwit
1 eetlepel honing
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
2 eetlepels amandelschaafsel
Bakpapier

 

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

 

Meng de ingrediënten voor de spijs door elkaar, maak er een bol van en leg het in de
koelkast.
Meng alle ingrediënten van de koek door elkaar en verdeel het mengsel in 2.

 

Doe de ene helft van het beslag in de springvorm. Doe vervolgens het spijs in het
midden, zorg ervoor dat je aan de buitenrand 1 cm overhoudt waar je geen spijs smeert.
En doe daarna de 2 e helft van het koekbeslag erop.

 

Strooi als laatste de amandelschaafsel eroverheen en bestrijk het geheel met ei. Bak
de koek af voor 40 minuten.

 

Eet smakelijk!

 

 

Ons nieuwe kookboek is klaar!

Ons nieuwe boek is klaar! Als je de eerste druk van ons boek bestelt, hebben wij een cadeautje voor jou!

Je ontvangt als bonus een E-book met traktaties t.w.v. €7,50. 🎊🎉🎁 Uiteraard staat ons boek weer bomvol slanke en makkelijke koolhydraatarme recepten!

Pin It on Pinterest