Steeds vaker zie ik het recept van banenbrood voorbij komen. Het klinkt heel lekker. Vooral de Amerikaanse websites hebben veel variaties op dit recept. Maar heeft Amerika niet het hoogste percentage obesitas van de wereld?  

Bananenbrood bevat meer koolhydraten

Voor de foodsisters is het altijd een uitdaging om een slank en lekker alternatief te vinden. Daarom heb ik een recept gemaakt met minder calorieën en koolhydraten dan bananenbrood.  Bananenbrood bevat 122 gram meer koolhydraten dan pompoenbrood. Ofwel 9 volkorenboterhammen meer aan koolhydraten. Wij vinden bananenbrood dan ook niet passen in een koolhydraatarm dieet.Het banenbrood zal zoeter smaken dan het pompoenbrood.

 

 

Bananenbrood

Pompoenbrood

Kcal

1660

1040

Eiwitten (g)

54

158

Koolhydraten (g)

168

46

Vetten (g)

89

73

Waarvan verzadigd (g)

12

18

Vezels (g)

28

38

Recept pompoenbrood

Dit heb je nodig:

1 pompoen
3 eieren
175 gram boekweitmeel
50 gram amandelmeel
3 theelepels honing
2 theelepels baking soda (of bakpoeder)
150 gram Philedelphia light
1 theelepel zout

Voor de kruidenmixIMG_6421

1 kaneelstokje
2 steranijs
15 kardemonzaden
20 zwarte peperkorrels

1. Doe de specerijen in de keukenmachine en maal het tot een poeder. Zelf verdubbel ik vaak de hoeveelheden en bewaar ik de kruidenmix voor andere baksels. Dit maakt het brood echt heerlijk maar heb je geen tijd of zin om de kruidenmix te maken? Kies dan voor 1,5 theelepel kaneel en 1 theelepel gemberpoeder en een beetje nootmuskaat.

IMG_6418

2. Halveer de pompoen en verwijder de zaden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verpak de open kanten in aluminiumfolie en leg de stukken pompoen in de oven voor 50 minuten. Schrap de pompoenhelften leeg met een lepel. Mix het met de staafmixer tot een gladde massa. Ik heb voor dit recept 250 gram pompoenpuree gebruikt.

IMG_6427

3. Voeg zout en baking soda aan het meel toe. Meng de pompoenpuree met het meel. Voeg de eieren, Philedelphia, kruiden en honing toe. Ik heb geen mixer gebruikt maar de ingrediënten met een spatel vermengd tot een glad beslag.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het beslag in een cakevorm. Na 1 uur ruikt je huis heerlijk en is je koolhydraatarme slanke brood klaar.

We noemen het ‘brood’ maar eigenlijk is het meer te vergelijken met een cake of ontbijtkoek. Ik heb er de hele week van kunnen eten. Het brood bleef goed vers in de koelkast. Besmeer het brood met Philedelphia of honing als je niet op de calorieën hoeft te letten.

 

Nog meer slanke recepten?

Pin It on Pinterest