🎉🎈🎊🎈I10 jaar werken wij al weer samen.🎉🎈🎊🎈I

Daarom hebben we voor jullie onze samenwerking op een rijtje gezet in 10 korte woorden/quotes.

Ik ben Janneke, 38 jaar woon in een appartement in Amsterdam samen met Laurens en ons zoontje Ravi (1,5 jaar). We hebben geen huisdieren, maar gaan wel graag naar de kinderboerderij of Artis. Verder hou ik natuurlijk van koken. Als ik een nieuw product in de supermarkt zie wil ik graag testen of ik er een lekker recept mee kan maken.

Voor ontspanning lees ik graag een boek in bad, luister een meditatie, vouw me af en toe in een onmogelijke yoga positie, spreek af met vriendinnen of onze kookclub. En kom graag buiten zoals een rondje hardlopen door het park, potje tennis of fietsen met Ravi.

Mijn favoriete ingrediënt om mee te koken is: ei

Ik ben Amande, 35 jaar en woon in een stolpboerderij in Zwaagdijk. De boerderij waar ik in woon is mijn ouderlijk huis. Ik woon hier nu samen met Erik en onze twee kinderen Hidde (5 jaar) en Sil (4 jaar). We hebben altijd een hond gehad en het liefst wil ik weer een hond, maar ik wacht nog even totdat de kinderen wat ouder zijn. Koken voor kleine kinderen is elke dag weer een uitdaging. Ik ben daarom echt bewust van een recept moet simpel zijn en snel op tafel staan.

Als fulltime werkende moeder probeer ik te waken voor een goede werk-privé balans zodra het kan en mooi weer is ga ik lekker er op uit met de kinderen. Dit kan naar een meertje zijn of een wandeling door het bos. En uiteraard maak ik tijd vrij om lekker uit eten te gaan met mijn vriend om zo weer nieuwe inspiratie op te doen voor onze recepten.

Mijn favoriete ingrediënt om mee te koken is: tomaten passata

1. Passie

Alles begint met passie. Amande heeft zelfs haar afstudeerproject gewijd aan het onderwerp passie. Als je niet werkt met passie, dan werkt het niet. Als we niet heel veel passie hadden voor wat we doen, hadden we nooit kunnen staan waar we nu zijn.

Onze passie vertaalt zich in veel dingen:

Passie voor lekker eten.

Passie om mensen te helpen.

Passie om alles zo goed mogelijk te willen doen.

Passie proef je uit de recepten die we voor jullie testen, proeven, verbeteren en nog een keer maken tot het echt zo’n lekker recept is dat je je bord erbij af wilt likken.

Passie om jou extra blij te maken. Door het toevoegen van een bijvoorbeeld een gratis waterfles bij je bestelling. Of ‘s avonds klaar zitten achter de webcam om live je vragen te beantwoorden.

Passie om uit te zoeken hoe iets zit. Altijd alles willen weten op het gebied van voeding.

2.  Eigenwijs

Om zover te komen moet je je hoofd boven het maaiveld kunnen uitsteken. Je blijft vragen stellen. Wij dachten: waarom wordt een plak ontbijtkoek als gezond tussendoortje geadviseerd? Is dat nog wel het beste advies? En is het niet beter om wat meer groenten te gaan eten bij de lunch of tussendoor? Waarom bieden supermarkten tussendoortjes voor kinderen aan die vol zitten met suiker? En staat er op de verpakking dat het verantwoord is?

Hoe gaan wij te werk: we willen weten waar we over praten. Dit houdt in dat we regelmatig bezig zijn met het lezen van wetenschappelijke onderzoeken, ook al blijven we kritisch en nemen we niet zomaar alles voor lief wat wetenschappers schrijven. Waar zijn deze resultaten op gebaseerd? Hoe groot is de onderzoeksgroep geweest? En hoe hebben ze kunnen testen dat wat de deelnemers hebben opgeschreven ook daadwerkelijk in hun mond hebben gestopt?

Deze onderzoeken vergelijken we dan weer met onze eigen praktijk resultaten. Hierbij is één ding voor ons het allerbelangrijkst. Niet 1 lichaam is hetzelfde en je bent je eigen proefpersoon. Doe niet te gek en eet waar je je goed bij voelt. Luister naar je lichaam.

Dan kijken we daarna. Hoe haalbaar is een advies? Het moet natuurlijk ook nog op te volgen zijn als je een baan en/of een gezin hebt.

3. Zussen

Velen zullen zich herkennen in de zussenband. En waarschijnlijk ook in deze plaatjes 😱😂. Je zegt waar het op staat, je bent eerlijk naar elkaar en je bent onvoorwaardelijk met elkaar verbonden. Het is super om samen met je zus samen te mogen werken. Jullie mogen best weten dat we geregeld met elkaar aan het kibbelen zijn. Wel of niet dadels gebruiken in een recept? Of mag een eetlepel honing?
We verschillen van mening, maar hebben jullie altijd in gedachten. Wat maakt het makkelijk voor jullie? Hoe kunnen we jou het beste helpen? Hoe kunnen we de beste service verlenen? Daarvoor vliegen we elkaar nét niet in de haren. Deze reportage laat een van onze discussies zien, waarschijnlijk over wel of niet toevoegen van een eetlepel honing aan een recept. We wilde jullie deze sessie niet onthouden. Wel belangrijk we eindigen altijd met een lach

4. Screw It Let’s Do It

Een uitspraak van ondernemer Richard Branson. Amande had zijn boek gelezen nog voordat we met ons bedrijf begonnen. En regelmatig roepen we nu nog deze kreet naar elkaar.

Als je van tevoren weet waar je gaat eindigen begin je er misschien niet aan. En door ons enthousiasme zijn we ook wel eens aan een project begonnen waarvan we later dachten dit heeft ons veel te veel tijd gekost. Of dat je zoveel ja hebt gezegd dat je er achter komt dat je in een half jaar tijd nog geen dag vrij hebt kunnen inplannen. Maar spijt hebben we er nooit van gehad. Met deze instelling zijn er ook vele deuren voor ons geopend.

Natuurlijk hadden we cameravrees en vonden we het eng om te spreken voor grote groepen. Gewoon doen. Dan leer je het meest. Ook al stonden we soms met knikkende knietjes. Achteraf ben je altijd blij dat je het gewoon gedaan hebt en niet hebt gewacht tot alles perfect is.

En wat het dan allemaal weer waard maakt, is dat je mailtje ontvangt of zoals laatst spontaan een knuffel van iemand om ons te bedankten. Super is dat.

5. Volg je hart

Wat doe je als je als diëtist een dieet praktijk opent? Dan zoek je samenwerkingen. Zo gezegd zo gedaan. Dit ging bij ons alleen niet zoals we verwacht hadden. De samenwerking met huisartsen verliep stroef. Wij waren anders en gedroegen ons anders, maar we blijven altijd open over wat we doen en waarom. Ook zonder de samenwerking met huisartsen wisten we veel mensen naar onze praktijken te trekken.

We zijn blij dat we er altijd voor gekozen hebben om ons hart te volgen en niet te wachten totdat de huisarts begreep waarom voeding ook een medicijn kan zijn in plaats van te starten met het voorschrijven van medicijnen. Ons motto: als iets werkt doe er dan iets meer van, als iets niet werkt doe het dan minder.

Ook kregen we bij presentaties voor diëtisten veel kritiek. Hoezo was minder koolhydraten en minder suiker nodig? Hummus als broodbeleg is toch veel te vet? Wij zagen mensen geweldige resultaten boeken bij het minderen van suiker en witmeel in hun voeding. WIj volgden ons hart. Want onze klanten hadden niets aan een algemeen advies als: eet minder vet. We maakte het praktisch. Wat kan ik nu kiezen? En hoe moet ik dat doen? Geen adviezen uit een ivoren toren. Ze wilden weten hoe ze een lekker gezond gerecht op tafel konden zetten.

En met het recept:goed eten, goed leven én veel gemak boeken we nog steeds fantastische resultaten. Voeding gaat verder dan onderzoekjes, die altijd weer discutabel zijn. Onze klanten mogen doen waar zij zich goed bij voelen.

6. Familiebedrijf

We komen uit een familiebedrijf, een tulpenbedrijf. Onze vader verbouwde tulpen in kassen en op het land. Van kleuter tot onze studententijd hebben we meegewerkt in het familiebedrijf. Dat was altijd lange dagen maken en niet zeuren, want ook als het koud is en regent moet het werk op het land af. Hierdoor leerden we hoe het is om zelf verantwoordelijk te zijn en je eigen salaris te moeten verdienen.

Als mede ondernemers heeft onze familie ons altijd gesteund. Zoals door het verhuren van extra ruimte voor het magazijn, het proeven van koekjes, het maken van een website en vooral om ons te motiveren zo door te gaan.

7. Luisteren

Onze programma’s hebben we allemaal ontwikkeld door naar jullie te luisteren. In het begin hadden we contact met jullie aan ons bureau. Al die verhalen, al die vragen, het heeft ons gemotiveerd om de antwoorden te bundelen tot het programma wat we nu hebben.

We willen antwoord geven op jullie vragen als: Waarom lukt het niet om de juiste keuzes te maken? Waarom ga je voor de bijl als er een reep chocolade in huis is? En als je dan toch chocolade wilt eten welke is dan de beste keuze? Hoe kun je een snelle maaltijd op tafel zetten? Daarom zitten we ook om de week klaar voor een live vragenuurtje.

Na afloop van het programma krijgen wij middels de enquête waardevolle informatie van jullie. Wat kan beter? Welk recept vinden jullie het allerlekkerst en houden jullie wel of niet van vis? In ieder geval geven jullie aan minder spelfouten te willen zien. Daar luisteren we naar, alleen taal is zeg maar niet echt ons “ding”.

8. Publiciteit en on tour

Toen we 10 jaar geleden begonnen zat iedereen nog op Hyves. Je telefoon gebruikte je alleen om te bellen. Instagram en Youtube daar had niemand nog van gehoord. We hebben er niet voor gekozen om in de publiciteit te staan, maar de drive om Nederland een stukje gezonder te maken was té groot om in onze praktijk te blijven.
We blijven nuchter omgaan met alle mogelijkheden die tegenwoordig het internet biedt om onze de boodschap te verkondigen. Je zult ons daarom niet in bikini op de foto zien staan terwijl we een salade eten. Maar door de publiciteit op te zoeken kunnen we veel meer mensen bereiken. We willen dat zoveel mogelijk mensen de kracht van voeding gaan ervaren.
De Grazia, het Noord Hollands dagblad, RTL boulevard, de Vriendin, Kek mama overal hebben we onze boodschap verkondigd.

Ook willen we graag ‘live’ onze boodschap verkondigen. We hebben elke provincie aangedaan. Voor een lezing in een lege boekhandel naar Doetinchem tot verwelkomt worden met vlaai in Maastricht. Op bezoek bij een diëtist in Delfzijl en met een opkomende griep en sneeuw toch in de auto naar Goes om de diëtisten uit het ziekenhuis te overtuigen om hun advies aan te passen. Al waren het soms maar een paar mensen of een bioscoopzaal vol, wat was het fijn om jullie live te ontmoeten en wat hebben we weer veel geleerd van jullie vragen en verhalen.

9. Daag jezelf uit

Om af te vallen moet je een proces doormaken. Doorzettingsvermogen is heel belangrijk om dit te bereiken. Wij weten hoe het is om te moeten doorzetten. Alles gaat altijd door.
Hidde was net geboren en Janneke zat al aan het ziekenhuisbed van Amande waar het manuscript van ons boek werd doorgenomen. De deadline moest gehaald worden. Op de dag dat Ravi de zoon van Janneke onverwacht werd geboren ging het foodfoto’s maken gewoon door. En één week later zat Janneke weer samen met Amande voor de webcam. Dit alles om jullie goed te laten starten met ons programma. 😀

En een hele stapel afwijzingen kregen we van zo ongeveer elke uitgeverij op ons manuscript. Hoe cool is het dan als je later de award ‘beste foodblogger kookboek’ wint!

10. Plezier

10 jaar samenwerken hadden we niet kunnen bereiken zonder er veel plezier in te hebben.
10 jaar verder kunnen we een avonturenboek gaan schrijven. Foodsisters op missie: Jumbo, Rabobank, gemeente, ziekenhuizen, diëtisten bijeenkomsten. Wij pakken alles aan. We zullen altijd in beweging blijven. Dit heeft ons tot nu toe veel voldoening gegeven.

Enthousiast belden we elkaar als we een nieuwe aanmelding binnen kregen in onze eerste praktijk. We sprongen een gat in de lucht bij het winnen van de Foodblog award. We hebben gelachen bij onze misbaksels. En we blijven lachen als we het filmpje terugzien waarin we onze moeder hadden gestrikt voor een rol als figurant diëtist.

Na 10 jaar staat plezier nog steeds voorop. We zijn heel nieuwsgierig. Wat gaan de volgende jaren ons brengen? Waar gaan we heen? Niemand kan ons dat nog zeggen. Maar we weten wel waar we het de volgende 10 jaar voor doen. We willen JOU laten ervaren dat je met lekker eten je fit en energiek gaat voelen.❤️

De foodsisters

Janneke en Amande Koeman, zijn twee zussen met een passie voor gezonde voeding.

Hun missie is: een gezond eten en een gezond gewicht voor iedereen haalbaar maken, ook als je een drukke baan of een gezin hebt.

Dat pondje extra komt niet altijd doordat je te veel eet, maar door het kiezen van de verkeerde voedingsmiddelen. Suiker bijvoorbeeld, dat zit stiekem overal in. Het is dus best nog lastig om een gezonde, smakelijke en simpele maaltijd op tafel te zetten. De zussen hebben een kookboek geschreven.

Van hun eerste kookboek zijn inmiddels meer dan 30.0000 exemplaren verkocht. Dat het kookboek ook door de lezers gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat ze voor dit kookboek de award BESTE FOODBLOGGER KOOKBOEK 2016 in ontvangst mochten nemen.

In het kookboek vind je vele simpele en gevarieerde recepten die in een mum van tijd op tafel staan en bij iedereen in de smaak zullen vallen. De handige weekmenu’s zijn goed vol te houden, ook als je een onverbeterlijke zoetekauw bent.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie, het aanvragen van een interview en/of voor het aanvragen van beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u contact opnemen met:

Foodsisters: Janneke Koeman (diëtist)  Mail: info@foodsisters.nl 

Pin It on Pinterest

Share This