Smoothies drinken is een makkelijke en handige manier om je dosis groente en fruit binnen te krijgen. Kijk alleen wel uit dat je niet teveel fruit toevoegt. Dit maakt een smoothie namelijk behoorlijk koolhydraatrijk en kan dan in ene veel calorieën bevatten. Hoe maak je een koolhydraatarme smoothie Past een smoothie in een koolhydraatarm dieet? Zijn smoothies dus eigenlijk wel gezond? Wat zijn lekkere koolhydraatarme smoothie recepten? En wat is het verschil tussen een smoothie zelf maken en een smoothie uit de supermarkt? We hebben voor jou een aantal groentesap smoothies uit de supermarkt getest. En tot slot hebben we drie heerlijke koolhydraatarame smootie recepten voor je.

Zijn smoothies gezond?

Dit kun je handig oplossen door een portie groente toe te voegen. De smaak van de groenten wordt grotendeels verdoezeld door het zoete fruit wat erin zit. Daardoor smaakt de smoothie alsnog heerlijk! Door groente en fruit te combineren in je smoothie zorg je er ook voor dat je smoothie minder koolhydraten en calorieën bevat dan wanneer je alleen fruit toevoegt.

Smoothie vergelijking: Zijn smoothies koolhydraatarm?

Wij adviseren maximaal 1 smoothie per week, omdat we willen stimuleren de hele vrucht te blijven eten. Maak je fruit vloeibaar dan wordt het te snel in je bloedbaan opgenomen.  Je zult hierdoor niet een volle buik hebben en dus snel weer trek in meer zoetigheid.  Uiteraard is de keuze van een zelfgemaakte smoothie altijd beter dan een kant en klare milkshake. Zo bestaat een milkshake van MC Donalds voor 68% uit vloeibaar suiker omgerekend: 18 suikerklontjes!

Die chocolade smoothie maak jij dus voortaan lekker zelf. Hieronder vind je de makkelijke en slanke recepten.

Overzicht voedingswaarde per smoothie

Soort shake/ smoothie Kcal Koolhydraten (gram) Aantal

suikerklontjes

Mc Donalds Milkshake chocolade 411 72 18
Ah Smoothie met groenten 127 30 7,5
Bio Today Smoothie Beetroot 90 18 4,5
AH Vers groentesap spinazie-avocado- appel 140 10 2,5
Eos Biologische bietensap 95 20 5

Let op als je in de supermarkt een groene smoothie koopt dat deze geen appelsap bevat. Dit wordt toegevoegd om er een lekkere smaak aan te geven. Maar als je wilt afvallen zullen deze snelle suikers uit appelsap je geen goed doen. De Eos Biologiche bietensap bestaat voor 99% uit puur bietensap en is daarmee de beste keuze. De verse groentesap van AH is altijd nog een betere keuze dan puur appelsap. Maar op dit moment bevat deze smoothie nog 49% uit appelsap.

Koolhydraatarme smoothie recepten voor 1 persoon

Recept 1: Romige spinazie avocado smoothie

75 g verse spinazie
½ avocado
Water

Recept 2: Chocoladesmoothie

½ banaan

2 eetlepels cacao
100 g volle yoghurt

Recept 3: Frambozen bieten smoothie

50 g gekookte bieten
50 g frambozen
½ banaan
100 g volle yoghurt

Zo maak je het:
1. Mix alle ingrediënten in een blender
2. Wil je de smoothie iets dunner, voeg dan wat water toe.

Variatietip:
Voeg wat lijnzaad toe voor extra vezels

Pin It on Pinterest