Afgelopen week vertelde een vriendin vol enthousiasme dat ze een nieuwe gezonde snack heeft gemaakt, namelijk dadeltaart. Ze was zo enthousiast; ze had het recept gevonden op een foodblog en het mooie was: er zat geen suiker in en er was geen gebruik gemaakt van een kant-en-klaar-pak bakmix. Zonder het te vragen kreeg ik het recept toegestuurd. Hoe gezond is deze dadeltaart? Vroeg ik mij als diëtist dan toch af… ik zocht het voor jullie uit.

Benodigdheden:
425 gram dadels
150 gram havervlokken
100 gram walnoten
50 gram chiazaad
40 gram kokos
2 eetlepels vanille extract
1 theelepel kaneel
1 eetlepel cacao

Eventueel voor de topping:
Poedersuiker of chocolade

Dadels worden geprezen omdat ze rijk zijn aan vezels, mineralen als fosfor en ijzer, vitamine A. Dat klinkt super, maar hoe zit het met de voedingswaarde? Vrijwel alle energie wordt geleverd door koolhydraten. Dat verklaart natuurlijk gelijk waarom er in het recept van de dadeltaart geen suiker gebruikt hoeft te worden: qua smaak en voedingswaarde is dadels een uitstekende vervanger van suiker. Vervolgens ben ik aan het rekenen gegaan, want ik wilde graag weten wat de voedingswaarde is van zo`n stukje dadeltaart.

Daarbij kwam ik tot de volgende ontdekking: Al neem je een puntje van deze dadeltaart, dan levert dat 373 kcal. Het zelfde puntje taart levert 54 gram koolhydraten. Dit komt overeen met 13 suikerklontjes in één puntje taart! Om deze hoeveelheid energie te verbranden, zou je 40 minuten moeten touwtje springen of een uur lang baantjes zwemmen. Om een goed beeld te hebben of het dadeltaartje nu gezond is of niet, heb ik ook de voedingswaarde van andere populaire gebakjes opgezocht:

Schermafbeelding 2014-05-27 om 10.28.19

Een stukje dadeltaart bevat dus naar verhouding de meeste calorieën en koolhydraten, terwijl er geen suiker is gebruikt. Daarentegen bevat het ook de meeste eiwitten en vezels waardoor je een voller gevoel hebt.

Het voelde als een plicht bij mijn vriendin langs en haar te vertellen dat de “verantwoorde dadeltaart” net zo veel energie levert als een flinke punt chocoladetaart of een punt appeltaart met een flinke toef slagroom.

De vraag die mij bezig houd is: hoe kan het misverstand ontstaan dat een dadeltaart zo gezond is? Vanwege het feit dat er geen suiker in zit?

Pin It on Pinterest