Jullie zijn massaal aan het bakken geslagen. Dit recept komt uit weekmenu 1 van ons kookboek intermittent fasting. Duik jij ook de keuken in? Lekker warm én koud.
Dit heb je nodig voor 1 cake:
100 gram havermout
60 gram speltmeel
2 eieren
1 banaan
1 zakje vanille suiker
1 appel, geschild en in kleine stukjes
2 handjes bosbessen
10 pecannoten, ongezouten en ongebrand
1 theelepel koekkruiden
Cakevorm: 16 cm (mag ook iets groter zijn dan krijg je een platter brood)
Zo maak je het:
Prak de banaan fijn met een vork en doe in een kom. Voeg hier de eieren, havermout, speltmeel, kruiden en vanillesuiker aan toe. Mix tot een stevig deeg.
Voeg de appel, bosbessen en pecannoten aan het deeg toe en roer door met een lepel.
Bekleed de cakevorm met bakpapier. Voeg het deeg toe en zet de cake 40 minuten in de oven.
Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen stort hem daarna op een rooster om verder af te laten koelen.
Oven: 180 graden
Bereidingstijd: 15 minuten
Bakken: 40 minuten
Meer weten over ons boek, waar in totaal 50 van dit soort smakelijke gerechten in staan? Klik hier
Hallo,
Lekker hoor dat brood.
Ik heb een vraag, hoeveel plakken snij ik uit dit brood?
Hoi Jo, Je kan 9 plakken uit het brood snijden
Ik mis in het boek de koolhydraten en calorieën etc.
Nu lastig om gerechten in te voeren in mijn samsung health
Hoi dames, past dit ook in een koolhydraatarme levenswijze? Dit ivm de banaan en appel?
Hoi, dit recept past in ons weekmenu afvallen met intermittent fasting. Door de vele vezels zit je lang vol en krijg je minder snel ‘snack’ trek. Wil je volledig koolhydraatarm eten dan raad ik je aan om ons ketobrood te maken.
Ik ben net begonnen en heb het havermoutbrood gebakken. Smaak is goed maar het is helemaal niet gerezen. Is dat de bedoeling?
Hoi Sandra, het haverbosbessenbrood rijst inderdaad wat minder en blijft erg laag. Wel mag je er de volgende keer wat bakpoeder aan toevoegen. Misschien komt hij dan toch wat hoger.
Er staat havermout in het recept, wat is dit precies, de vlokken?
Hoi Yvonne, Hier kun je inderdaad de vlokken voor gebruiken.
Ik wil dit ook
Graag proberen maar heb diabetes1 gebruik 4x daags insuline mG dit
Hoi Arine, Er is nog geen protocol over het medicijngebruik en intermittent fasting. Daarom adviseren wij om te overleggen met je diabetes verpleegkundige of arts. Je kan samen kijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld het ontbijt langzaamaan steeds per dag een stukje later te gaan eten. En dan te controleren wat dit doet met je bloedsuikerwaarden.
Waar en hoe bewaar je het brood. En hoelang houdbaar?
Hoi Sybrecht, Het brood kun je bewaren in een bakje in de koelkast. Je kan hem dan een week bewaren.
Kun je de suiker weglaten
Hoi Wilma, Dat mag uiteraard ook. Zoals je weet zijn de Foodsisters grote voorstanders van minderen met suiker.
Toch vind je in sommige recepten een zakje vanillesuiker. Dit is een afweging tussen smaak en voedingswaarden. Soms voegt 1 zakje vanillesuiker op een heel brood toch net dat beetje zoetigheid toe wat het brood een traktatie maakt. Voedingskundig per plakje valt het dan heel erg mee. Conclusie: je kunt het zakje vanillesuiker weglaten, maar het beetje toegevoegde suiker komt de smaakt ten goede en je zal bij onze weekmenu’s nooit teveel suiker eten.
Hoe past dit recept in het 8 weken programma?
Hoi Helena, je kan 1 plakje als vervanging van een tussendoortje eten of je eet het, net als bij het IF, als ontbijt. Houd dan 2 plakjes aan.
Wat zijn de macro’s?
Hoi Marloes, dit zijn de kcal, vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels
Hoi Foodsisters,
Ik zit heb de 2e dag intermittent fasting erop zitten.
Wat een zalige recepten. Ik kook me de blubbers!
Ik kan alleen de voedingswaarden van de dagmenu’s niet vinden.
Achterin het boek staat een link, maar dan krijg ik niks.
Kunnen jullie aangeven waar ik de voedingswaarden kan vinden? Vast bedankt en ga zo door.
TED talk ook interessant.
Hoi Karen, Wat leuk dat je mee doet. Op pagina 161 van je boek staan de linkjes naar de voedingswaarden. Deze hebben wij uiteindelijk apart toegevoegd.
Nog veel plezier en succes.
kun je ook kokosmeel ipv speltmeel gebruiken?
Hoi Jasper, Dat kan uiteraard ook.
Kan je ipv havermout en speltmeel ook kiezen voor alleen amandelmeel? En is de verhouding dat hetzelfde 160 gram totaal.
Hoi Wendy, Dat kan uiteraard. De verhouding is dan hetzelfde.
Goede morgen Dames, weer een prachtig boek met heerlijke recepten, mijn eerste week vasten zit er bijna op en ruim 3 kilo kwijt.
Ik ga dit zeker 4 keer per jaar doen. Ook blijf ik jullie 8 weken programma volgen en doen.
Leuk om te horen Cor. Ga zo door!
Ik ben ook begonnen met jullie boek en vind persoonlijk dit brood niet lekker. (Komt door de havermout denk ik) Kan ik dit ook voor iets compleet anders vervangen? (Niet het ketobrood)
Beste, Je mag het altijd vervangen voor een bakje Griekse yoghurt met noten en fruit.
Ik ben aant bakken om maandag te kunnen beginnen met IF.
Klopt het dat dit brood niet echt omhoog komt in de oven?
Hoi Helga, Dat klopt inderdaad. Het blijft een plat brood. Dit omdat het veel vezels bevat. Alvast veel succes en plezier!
Hoi hoi,
Erg blij met jullie boek!
Hoeveel calorieën zitten er in het haver bosbessen brood!
Thanks..
Hoi Annemieke, Alle voedingswaarden kun je terug vinden op onze website. Ook in je boek staat op pagina 162 een bladzijde met alle linkjes naar de voedingswaarden.
Hoeveel van dit brood mag je per maaltijd nemen?
Hoi Gerrie, Je mag twee plakjes per maaltijd.
Mag je er ook wat op doen of is dat niet de bedoeling?
Hoi Cindy, Je kan er een beetje boter op doen, mocht je dit lekker vinden.
Kun je dit brood ook invriezen?
Hoi Marjolein, Het beste kun je deze bewaren in een trommeltje in de koelkast. In de vriezer kan de smaak wat minder lekker worden.
Kan ik dit brood ook als tussendoortje nemen tijdens de gewone week menu’s?
En neem ik dan 1 plakje van de 9?
Hoi Ingrid, Ja dat mag ook. Je kan dan inderdaad 1 plakje nemen.
Ik ben allergies voor walnoten en pecan noten kan ik deze weglaten of vervangen door iets anders??
Hoi Linda, Deze mag je weglaten of vervangen voor zaden en pitten.
Mijn brood valt na het bakken uit elkaar 🙁 Hoe krijg ik een stevig brood?
Hoi Inge, Jammer dat het recept niet gelukt is zoals je had gehoopt. Alle recepten worden uitvoerig door ons getest. Wij doen altijd ons uiterste best het recept zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Toch kan het voorkomen dat jouw recept anders uitpakt.
TIP
Bij ovengerechten
Het is heel lastig hoe heet de oven precies moet bij een ovengerecht: Zo heeft Janneke een 10 jaar oude hete lucht oven en Amande een nieuwe Boretti oven. Waarom vertel ik je dit? Janneke haar ervaring is, dat al ze een recept maakt ze altijd 20 graden erbij optelt. Anders heeft ze bijvoorbeeld een niet gaar brood. Amande haalt als ze gaat bakken een paar graden eraf omdat de koeken anders te droog worden. Of de korst van het brood te hard wordt. Bij de recepten uit het boek hebben we daarom een ‘gemiddelde’ temperatuur genomen. Probeer te ontdekken of bij jouw de recepten net iets langer of iets korter in de oven moeten (check regelmatig de gaarheid met bijvoorbeeld een satéprikker)
Blijft je gerecht te vochtig of nat? Laat het dan nog 20 minuten in de oven staan met aluminiumfolie op de bovenkant zodat de zijkanten nog even nagaren.
In jouw geval kan het dus zijn dat hij toch wat korter in de oven had gemoeten.
Of heb jij misschien net iets teveel havermeel gebruikt?
Hopelijk gaat het de volgende keer beter.
Hallo,
Op het plaatje ziet het eruit als echt een cake qua hoogte. Bij mij blijft het echt een platte compacte plak. Wat doe ik fout?
Hoi Diane, Had jij er wel al bakpoeder in gedaan? Verder blijft het brood inderdaad wel compact. Dit omdat het veel vezels bevat.
Bakpoeder? Dat staat niet bij de ingredienten.
Hoi Guidy, Dit zit er ook niet in. Je mag dit uiteraard toevoegen als jij denkt dat dit het resultaat verbetert.
Was heerlijk!
Had geen bosbessen in huis maar zonder deed zeker niet onder .
Vandaag komt jullie boek en dan volledig aan de slag zin aan
Wij vinden dat het niet lekker blijft, eerste dag goed, maar dag erna al minder, en vandaag niet te eten meer :O dus willen graag iets anders eten als alternatief, ik las net in ieder geval griekse yoghurt met noten en fruit, zijn er nog andere alternatieven?
Hoi Miranda, Bewaren jullie het brood wel in een trommeltje in de koelkast? Zeker met dit warme weer is dat belangrijk. Je mag inderdaad yoghurt eten of een omelet met groente maken. Je kan ook kiezen voor het jip en jij brood. Of voor het ketobrood 2.
Hiii hiii , even vr de zekerheid … kan ik ook havermout en amandelmeel gebruiken ipv spelt ? En blijft de hoeveelheid hetzelfde ?
Hoi, dat mag en inderdaad dezelfde hoeveelheden. Het product zal iets vetter worden ivm gebruik amandelmeel. Alvast veel bakplezier!
Hallo,
Mogen de bosbessen voor zwarte bessen vervangen worden?
Hoi Esther, ja dat mag uiteraard. Alvast eet smakelijk!