Gezonde pizza klinkt als iets wat we wekelijks willen eten toch? Waar je ook naar verlangt, een gezonde pizza kun je altijd aanpassen naar waar jij op dat moment trek in hebt. Salami, parmaham, bietjes, geitenkaas, olijven of tonijn? Alles kan op je pizza! En wat zo vervelend is.. alles smaakt er ook zo lekker op.

Waar gezond ook vaak mee geassocieerd wordt is: meer tijd. En helaas, bij de pizza is dit ook het geval. Wil je een echte gezonde pizza maken, dan zal je de bodem ook zelf moeten maken. Hoe kun je dat nou het beste doen, zodat je niet op zaterdagmiddag een uur in de keuken staat? Wij vertellen je hoe, met welke ingrediënten en geven je tips hoe je de pizza kunt beleggen. En zoals jullie van ons gewend zijn, alles op een verantwoorde manier en koolhydraatarm!

Inhoudsopgave

Pizza met weinig calorieën – Een vergelijking
Gezonde pizza bij Albert Heijn kopen
Waarom is de Magioni pizza gezond?
5x Gezonde recepten voor pizza bodems
Recept: Gezonde pizza maken van bloemkool
Recept: Gezonde pizzabodem met spelt
Recept: Vegetarische pizza
Recept: Vegetarische pizza toppings
Recept: Gezonde pizzawrap
8x pizza beleg tips
Gezonde pizzasaus
Recept: pizza zonder oven

Pizza met weinig calorieën – Een vergelijking

Wat zijn de verschillen in voedingswaarde met een diepvries pizza? Is een pizza altijd gezond als je de bodem zelf maakt? Zeker niet. Het ligt er natuurlijk altijd aan welke producten je gebruikt.

Onze favoriete pizza is met een bodem van kikkererwten en bloemkool (recept vind je onderaan de pagina). Wij hebben daarom onze pizza vergeleken met de welbekende diepvriespizza’s. Ben je net zo nieuwsgierig als wij waren? We houden je niet langer in spanning…

Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Vezels
Pizza Foodsisters

350 gram

663 kcal 42,2 gram

Waarvan suikers: 0

42 gram 32,7 gram 16 gram
Dr. Oetker Ristorante pizza salami

370 gram

888 kcal 109 gram Waarvan suikers: 18 36 gram 32 gram X
Dr. Oetker Ristorante pizza salami glutenvrij

315 gram

761 kcal 78 gram Waarvan suikers: 6,4 33 gram 34 gram X
Big Americans pepperoni salami

435 gram

1092 kcal 133 gram

Waarvan suikers: 16

43 gram 40,8 gram X
AH krokante pizza salami

320 gram

848 kcal 77 gram

Waarvan suiker: 11,5

32 gram 44,8 gram 6,4 gram

X= niet bekend bij het bedrijf

Gezonde pizza bij Albert Heijn kopen

Wat ons direct opviel is het verschil in gewicht van de verschillende pizza’s. Houd je van een lekkere dikke pizza van Big American? Dan eet je dus automatisch meer massa, dus meer calorieën en koolhydraten. Bij het zien van de voedingswaarden van de diepvriespizza’s, krijgen wij echt kippenvel. Een gemiddelde van 897 calorieën, 100 gram koolhydraten en waarvan ook nog eens drie suikerklontjes per pizza… ondanks alle ervaring die we hebben schrikken ook wij van dit overzicht. Vooral met het idee dat het weinig moeite kost om zo’n pizza op te eten, voor de tv op zondag avond.

Waarom is de Magioni pizza gezond?

Gelukkig zijn er fabrikanten die hun ogen geopend hebben, en gezonde pizza’s op de markt hebben gebracht. Sommige zijn dan al volledig bereid, zoals de veganini of de spicy pumpkin van Magioni, maar let op: er bestaan ook alleen gezonde pizzabodems, het beleg wat er op komt heb je dan zelf in de hand.  Laten we de belegde veganini pizza van Magioni eens vergelijken met een vegetarische  diepvriespizza , is de pizza met bietenbodem net zo gezond als dat hij eruit ziet?

Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Vezels
Diepvriespizza Vegetarisch 835 79 gram
27,4 gram 43 X
Veganini pizza van Magioni  Bietenbodem 606 kcal 74,3 gram 25,2 gram 23 gram 5 gram

Verschil in calorieën = 229

Wil je een gezondere keuze maken dan de diepvriespizza? Dan is de veganini pizza zeker een optie. Zouden wij de pizza kiezen i.v.m. de goede voedingswaarden? Nee, bij ons zal je de pizza niet terugvinden in ons winkelmandje. Wij maken liever onze eigen pizza, deze bevat namelijk 32 gram minder koolhydraten.

5x Gezonde recepten voor pizza bodems

Standaard zijn alle pizzabodems van tarwemeel. Maar waarom eens niet een ander soort meel gebruiken? Wij hebben heerlijke gezonde pizza bodem recepten voor jou. Ga los met bloemkool, kikkererwten of speltmeel. Of wat dacht je van een gezonde vegetarische pizza met havermeel? Snel aan de slag met deze lekkere gezonde pizza recepten.

Recept: Gezonde pizza maken van bloemkool

Recept voor 2 personen:

Dit heb je nodig:

1 blik kikkererwten uitgelekt en afgespoeld

¼ bloemkool in roosjes

1 ei

2 eetlepels boekweitmeel

1 eetlepel maïzena

50 gram geraspte kaas

Peper en zout  

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloemkool in de keukenmachine en pureer tot ‘rijst’.

2.Doe daarna de kikkererwten, het ei, boekweitmeel, maïzena en de geraspte kaas in een keukenmachine en maal tot een massa. Meng hier de bloemkoolrijst door en voeg peper en zout toe naar smaak.

3.Maak twee bollen van het deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en duw tot pizzabodems van 0,5 cm dik. De rand mag iets dikker blijven. Bak de bodems 20 min. In de oven, draai ze voorzichtig om en bak nog 20 min. zodat ze gelijkmatig garen. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Recept: Gezonde pizzabodem met spelt

Wil je graag afvallen? Dan is een pizza geen recept voor jou. Waarom niet? Met pizza heb je meel nodig en meel en koolhydraten gaan nu eenmaal hand in hand. Je kunt de koolhydraten dus niet mijden. Ben je op gewicht en wil je graag een eigen pizzabodem maken zonder tarwemeel, dan hebben wij een goed recept hiervoor.

Dit heb je nodig:

Recept voor 2 personen:

400 gram speltbloem

1 theelepel zeezout

1 zakje droge gist of bakpoeder

2 eetlepels olijfolie

250 milliliter lauwwarm water

Zo maak je het:

1.Doe de bloem, gist en het zout in een grote mengkom en meng nu alles door elkaar met een lepel.

2.Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de olijfolie en het water in. Kies voor een goede olijfolie, dit komt de smaak van je pizzadeeg absoluut ten goede. Roer nu alles met een lepel goed door elkaar.

3. Kneed totdat er een bal ontstaat en kneed nog ongeveer 10 minuten verder. Voeg extra water toe als het deeg te droog is en als het te nat is voeg je extra bloem toe. Laat nu het deeg minimaal een uurtje rusten met een schone theedoek over de kom heen.

4.Na een uur kun je het deeg uitrollen over een bakplaat met bakpapier en bak ze voor 15 minuutjes gaar op 220 graden.

Tip 1: Je kunt ook amandelmeel gebruiken i.p.v. speltbloem. Let op dat de bodem dan wel iets zoeter kan gaan smaken.

Tip 2: Wil je de bodem glutenvrij maken? Kies dan voor boekweitmeel.

Recept: Vegetarische pizza

Een pizza in de oven schuiven lekker en makkelijk. Maar wel veel koolhydraten en calorieën. Het heeft even geduurd voordat we de perfecte combinatie vonden. Maar wij hebben nu een gezonde vegetarische pizza met haverbodem die snel klaar is en weinig koolhydraten bevat. Deze koolhydraatarme vegetarische pizza is zelfs voor kinderen aantrekkelijk door de spinazie maak je er een echte Popeye pizza van 🙂

Voor de bodem:

50 gram havermeel

2 handen verse spinazie, fijngehakt

1 ei

50 gram mozzarella

1 eetlepel olijfolie

Zout

Voor de topping:

8 cherrytomaatjes, gehalveerd

1 eetlepel pesto

Zo maak je het:

1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

2: Meng de gehakte spinazie met de havermeel, het ei en de mozzarella. Kneed dit door elkaar tot je een deeg hebt. Doe er een snufje zout en een eetlepel olijfolie bij. Kneed het deeg tot een stevige bal. Rol de bal uit tot een bodem van ongeveer een halve centimeter dik en bak in 12 minuten gaar in de oven.

3: Haal de pizzabodem uit de oven. Besmeer met pesto en leg de gehalveerde cherrytomaatjes erop. Plaats nog 15 minuten terug in de oven. En klaar is je vegetarische pizza met haverbodem

TIP: Je kunt natuurlijk de topping zo rijk beleggen als je wilt, met ui, paprika, champignons etc.
Deel je foto van de vegetarische pizza met haverbodem op social media met #foodsisters

Recept: Vegetarische pizza toppings

Er zijn zoveel lekkere vegetarische pizza toppings te bedenken. Wat dacht je van deze twee lekkere vegetarische pizza topping combinaties?

1. Aubergine – sesamzaadjes – feta – granaatappelpitjes – amandelen

2. Champignon – spinazie – sjalot – citroen – hazelnoot

Recept: Gezonde pizzawrap

Pizza capricciosa
2 wraps
Voor de pizzasaus
50 gram champignons (in plakjes gesneden)
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 blikje tomatenpuree
1 teentje knoflook
1 sjalotje (gesnipperd)

De topping:

100 g  Parmaham (of andere Italiaanse ham)                                                                                                   ½  blik artisjokharten (400 g), (uitgelekt en in vieren gesneden)
2 handjes rucola sla
1 eetlepel kappertjes
50 gram mozzarella
Je kunt naar eigen smaak ook andere toppings gebruiken zoals broccoli of spinazie.

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 230°C.
1. Begin met het maken van de pizzasaus.Verhit in een koekenpan olijfolie en bak hierin de champignons, sjalotje en knoflook. Voeg hier vervolgens het blikje tomatenpuree aan toe. Laat het geheel nog even doorwarmen. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper.

2. Leg de wrap op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de saus over de wrap en beleg de Parmaham over de pizza. Snijd de artisjokharten in vieren . (Laat de artisjokken wel goed uitlekken voordat je ze op de pizza legt) en verdeel ze over de pizza’s.Strooi stukjes mozzarella over de pizza.

3. Bak de pizzawrap in 5 minuten af. Beleg de pizza  voor het eten met een dun laagje rucola en strooi er de kappertjes over. De pizza leent zich er niet voor om te beleggen met 200 gram groenten. Dus zelf serveer ik altijd nog een paar plakken gegrilde aubergine of een tomatensalade bij de pizza.

8x pizza beleg tips

Nu heb je het recept voor de perfecte pizzabodem, maar wat doe je er nu op?
Wij zetten onze favorieten voor jullie op een rijtje:

1.Tomatensaus – mozzarella – cherrytomaatjes – kappertjes – artisjokken – parmaham

2. Pesto – mozzarella – tomaat – rucola

3. Rode pesto – courgette – paprika – kastanjechampignons – geitenkaas

4. Tomatensaus – paprika – ui – tomaat  – tonijn uit blik op waterbasis

5. Tomaten saus – bieten  – vijgen – rucola – balsamicostroop

6. Spek – ui – gruyère – peterselie

7. Salami – olijf – pesto – Parmezaanse kaas – rucola

8. Makreel – artisjok – mosterdzaad – ansjovis

Gezonde pizzasaus

Wij gebruiken zelf het liefst als basis voor een gezonde pizzasaus de tomatenpassata. Dit is minder droog dan bijvoorbeeld tomatenpuree. Eventueel kun je hierdoor nog een knoflookteentje uitpersen. En lekker gedroogde Italiaanse kruiden toevoegen. Tha’t is. En in plaats van rode saus is het ook leuk en lekker om een gezonde pizzasaus van crème fraise te maken. Deze pizza’s worden ook wel flammkuchen genoemd. Dit is een traditioneel, flinterdun pizzagerecht uit de Elzas.

Recept: pizza zonder oven

Oh nee! Ik heb geen oven, maar ik wil wel graag een pizza maken… Dat kan!  Een flink portie geduld is dan wel belangrijk. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en plaats vervolgens de pizza in de pan met de onbelegde kant naar beneden, zet de pan op laag vuur en doe de deksel erop. Op deze manier bereiden kan ongeveer 1,5 uur duren, maar houd het wel goed in de gaten.

Alvast eet smakelijk!

foto vegetarische pizza: Edgar Castrejon on Unsplash

Welkom! Een cadeautje voor jou!

Onze weekmenu's uitproberen? Vul je gegevens in en ontvang een gratis koolhydraatarm weekmenu met handig boodschappenlijstje in je mailbox. 

Het inschrijven is gelukt! Veel plezier met ons weekmenu. Je ontvangt hem nu automatisch in je e-mail. Check voor de zekerheid ook je spambox.

Pin It on Pinterest