Voeding is het onderwerp van de dag. Of je het nou bespreekt met familie, vrienden of collega’s, iedereen doet het anders en denk dat hij/zij het wiel uitgevonden heeft en het beste eetpatroon heeft ontdekt. Wellicht klinkt dit je dan als muziek in de oren:  ‘Heb jij geen havermout in je kast staan? Zeker de moeite waard om in huis te halen, ik gebruik het voor van alles: havermout pannenkoekjes als ontbijt, een lekkere havermout koek voor tussendoor of zelfs in m’n smoothie voeg ik wat toe’.

Havermout is een echt hype! Je kunt er haast niet meer omheen. Een boel restaurant hebben een lekker ontbijtrecept met havermout op de kaart staan of het toegevoegd in het welbekende ‘gezonde’ bananenbrood. Maar wat maakt havermout nou zo gezond, kun je dit echt gewoon altijd zonder schuldgevoel eten? Wij hebben dit voor je uitgezocht, en uiteraard gekeken of havermout in een koolhydraatarm eetpatroon past. Ben je ook zo nieuwsgierig? Lees dan gauw verder!

Is havermout gezond?

Havermout is een graansoort waarbij de graan volledig in takt blijft. Omdat er (meestal) gebruikt wordt gemaakt van hele korrels valt havermout onder een volkoren product. Je mag er dus van uit gaan dat dit product rijk is aan vezels. Vezels zijn heel belangrijk in onze voeding, het is belangrijk hier dagelijks 30 tot 40 gram van binnen te krijgen. Naast dat vezels zorgen voor een betere verzadiging tijdens/na de maaltijd, zijn ze ook ontzettend goed voor je darmen en je stoelgang. De verandering op korte termijn wordt hierbij bestempeld, maar is het gebruik op lange termijn ook bevorderlijk willen jullie natuurlijk weten… Ja zeker!! Vezels kunnen bloeddrukverlagend werken, en kunnen ook bijdragen aan het verminderen van kans op hart en vaatziekten

Omdat havermout rijk is aan vezels, kun je zeggen dat het een langzame koolhydraat is. Alle energie die de havermout biedt, wordt dus gelijkmatig in het lichaam opgenomen waardoor je energielevel constant blijft en niet piekt zoals bij het eten van snelle koolhydraten.
Opgesomd klinkt het als een gezond product toch? Laten we eens kijken naar de voedingswaarden per 100 gram:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
380 kcal 62 gram 13,1 gram 7 gram 1 gram 7,5 gram

 

Kun je met havermout afvallen?

Kun je met havermout in je eetschema afvallen? Of in ons geval: Kun je havermout eten als je gewicht wilt verliezen met koolhydraatarm eten?
Het is belangrijk om te onthouden dat havermout een koolhydraatrijk product is, een product wat je dus niet onbeperkt kunt eten als je streeft naar gewichtsverlies. Vind je havermout erg lekker? Dan weerhouden wij je niet om dit te gebruiken, zeker niet nu we weten dat het product gezondheidsbevorderend kan werken. Als je het toevoegt is het dus wel heel belangrijk dat je let op de portie, je gebruik snel te veel. Haal je keuken weegschaal maar uit de kast, deze komt goed van pas!  

Hoeveel havermout mag je eten per dag?

Hoeveel gram havermout een portie is, hangt er volledig van af wat je ermee gaat maken. Voor het maken van havermoutpap of een pannenkoek met havermout kun je bijvoorbeeld 20-25 gram gebruiken, wat ongeveer gelijk staat aan twee eetlepels:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
95 kcal 15,5 gram 3,3 gram 1,6 gram 0 gram 1,9 gram

Heb je een lekkere pannenkoek gegeten als ontbijt, dan is het nu belangrijk dat je er voor zorgt dat je voeding in balans blijft. Het hoofdbestanddeel van je volgende hoofmaaltijden zijn dus geen koolhydraten, maar neem bijvoorbeeld een schaaltje volle kwark met noten als lunch en sluit de dag af met een frisse salade met gerookte zalm: https://www.foodsisters.nl/zomerse-zalmsalade-radijs/
Uiteraard kun je dan nog een stuk fruit zoals kiwi of blauwe bessen nemen rond een uur of 11.00 als tussendoortje, en een gekookt eitje rond de klok van 4 uur in de middag.
Het is altijd belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten per dag. 

Is havermout glutenvrij?

Havermout is van origine een glutenvrij product. Helaas is dit niet bij elke variant het geval, omdat het regelmatig in aanmerking komt met tarwemeel. Dit wordt kruisbesmetting genoemd.
Is het van belang dat je geen gluten binnenkrijgt? Check dan altijd even goed de verpakking van de havermout, neem het zekere voor het onzekere!
Van de AH heb je bijvoorbeeld nu ook het merk VRIJ, deze havermout is volledig vrij van gluten. Ook het merk Leeuw is volledig glutenvrij. Helaas maar waar: Hoe goedkoper de havermout, hoe meer kans je hebt op gluten.

Is Brinta hetzelfde als havermout?

Het grootste verschil tussen Brinta en havermout is het graansoort waar het van gemaakt wordt. Brinta wordt gemaakt van tarwe en havermout van haverkorrels zoals hierboven genoemd wordt. Tarwe is een bewerkt product wat je niet terug zult zien in onze recepten, vooral omdat er betere alternatieven zijn. Of het daarom ongezonder is in vergelijking met havermout is lastig te zeggen, de voedingswaarde wijken namelijk niet veel van elkaar af. 100 gram Brinta bevat:

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
347 kcal 64 gram 14 gram 1,9 gram 0,4 gram 10 gram
-33 kcal + 2 gram + 1 gram -5,1 gram -0,6 gram +2,5 gram

Havermout vlokken of havermout?


We kunnen haver in verschillende soorten kopen. Grove havervlokken, fijne havervlokken, of een fijngemalen variant.. Voor al deze varianten geldt natuurlijk dat haver de basis is. Het verschil zit hem voornaamelijk in hoe haver is bewerkt. Het verschil tussen havervlokken en havermout is bijvoorbeeld dat havermout wordt gemalen om de kooktijd te verkorten en het bereiden gemakkelijker te maken voor de consument. Havermout is dus precies hetzelfde als havervlokken, maar het heeft een veel kortere kooktijd nodig. Havermoutpap van gemalen vlokken staat binnen 5 minuutjes op tafel, terwijl de bereidingstijd van grove vlokken gemiddeld 15 minuten is.

Wat is het beste havermout merk?


Na alle goede verhalen over havermout heb je ervoor gekozen om het in je winkelmandje te doen en ermee aan de slag te gaan in de keuken. Maar welk merk ga je dan kiezen?
Wij hebben zowel de prijs als de voedingswaarde met elkaar vergeleken.
De beste uit ons overzicht is de AH Biologische havermout. Uiteraard staan de schappen er vol mee en hebben we vast een veelgebruikte over het hoofd gezien. Is jouw havermout NOG BETER in voedingswaarde? Laat het ons weten!

Merk Prijs Inhoud Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vezels
Hahne OATS € 0,39 500 gram 360 57 gram 12,5 gram 6,7 gram
AH havermout vlokken €0,89 450 gram 370 59 gram 14 gram 10 gram
AH biologische havermout €1,15 500 gram 350 55 gram 14 gram 12 gram
Quacker havermout €1,39 600 gram 375 60 gram 11 gram 9 gram
VRIJ havermout

glutenvrij

€1,99 450 gram 365 56 gram 14 gram 11 gram
Leeuw havermout

glutenvrij

€2,99 500 gram 370 60 gram 13,2 gram 9 gram

*Voedingswaarde voor ieder berekend voor 100 gram

 

6x havermout ontbijt recepten

Citroen- kwark pannenkoek met havermout

Dit heb je nodig:

20 gram fijne havermout

75 ml volle kwark

1 ei

Snufje zout

Snufje bakpoeder

1 kleine citroen

Olie om in te bakken

Zo maak je het:

1.Doe alle ingrediënten behalve de citroen in een grote mengkom, en kluts dit met een garde tot een glad beslag.

  1. Snijd de citroen doormidden, en knijp het sap van 1 halve citroen door het beslag.
  2. Raps vervolgens de schil van de andere helft van de citroen en meng ongeveer 1 theelepel door het beslag.

4.Verwarm de koekenpan met een klein beetje olie, en bak van het beslag drie kleine pannenkoekjes. Je kunt ze alle drie tegelijkertijd in dezelfde pan doen.

Makkelijk bananenbrood met havermout

Wat heb je nodig:
3 middelgrote rijpe bananen
3 eieren
100 gram havermout
50 gram speltmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels kaneel
1 bakblik dan 23 cm + een bakpapiertje

Zo maak je het:
1.Prak de banaan in een grote kom, doe alle overige ingrediënten erbij en mix dit tot een luchtig beslag.
2.Doe een bakpapiertje in het bakblik en schenk hierin het broodmix.
3.Bak 35 tot 40 minuutjes in de oven op 180 graden, even laten afkoelen en smullen maar!!
Tip: Doe wat blauwe bessen of frambozen door het brood , en leg deze ook op de bovenkant als het de oven in gaat. Ziet er heel leuk uit als je het serveert op een verjaardag.

Havermoutmuffin met gedroogd fruit

Wat heb je nodig voor 4 cupcakes:

150 gram zuivelspread

2 eieren

50 gram boekweitmeel

10 eetlepels havermout

Gedroogd fruit naar keuze: pruimen, abrikozen, mango, rozijnen enz.

2 eetlepels honing

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel zout

Zo maak je het:

1.Doe de papieren cupcakevormpjes in een cupcakeblik.

2.Meng alle ingrediënten in een kom tot er een dikke brij ontstaat en schep de vormpjes tot halverwege vol.

3.Bak de muffins in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar in de oven op 180 graden.

Ontbijt smoothie met havermout

Wat heb je nodig:

1/2 mango, in stukjes

2 handjes spinazie

100 ml amandelmelk (ongezoet)

2 eetlepels fijngemalen havermout

Zo maak je het:

1.Doe de mango, spinazie en amandelmelk in de blender en mix dit goed.

2.Doe tot slot de havermout erbij en meng nog eens goed.

Tip: Doe altijd eerst het vocht in de blender (in dit geval de amandelmelk). Dan mixt de smoothie het beste.

Wil jij nog meer recepten met havermout maken klik dan HIER en HIER 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest