Misschien heb je je wel eens afgevraagd: Is vasten wel gezond? Dan moet je zeker de uitzending van dokters voor morgen over vasten terugkijken. Een complete uitzending over vasten. Hierin volgt Antoinette Hertsenberg met nog twee kandidaten zelf het vasten dieet, ofwel intermittent fasting. Wat kunnen zij in zes weken tijd gaan ervaren en wat voor resultaten geeft een periode van vasten in hun bloedwaarden en gewicht? Ook is er aandacht voor belangrijke onderzoeken die op dit moment lopen naar de voordelen van het vasten. Eerst nog even een korte uitleg over de vasten methoden die in de uitzending van dokters van morgen worden uitgelicht.

Vasten 16/8

Heel simpel uitgelegd betekent vasten 16/8, 16 uur niet eten en 8 uur wel eten. Dus je eet bijvoorbeeld om 12.00 uur ‘s middags je eerste maaltijd. En dan na 20.00 uur eet je niets meer. Dan begint het vasten. Tijdens het vasten mag je wel drinken zoals water, koffie of thee. Maar je gaat pas weer de volgende dag eten om 12.00 uur. Door deze periode van 16 uur vasten gaat je lichaam zich beter herstellen. Je kunt je vast wel voorstellen dat hoe langer je niet eet, hoe langer je lichaam vetten kan verbranden. En daarom is de vasten 16/8 methode ook zo populair. Je eet gewoon nog drie hoofdmaaltijden per dag (eventueel met tussendoortje) maar je gaat sneller afvallen. In ons kookboek over vasten geven we ook voorbeeldweekmenu’s over deze methode.

Vasten 5/2

Stel je hebt een onregelmatig leven dan kan vasten 5/2 voor jou de beste methode zijn. Werk je bijvoorbeeld in wisseldiensten dan kun je gaan vasten op de dagen dat je niet moet werken. En wat eet je dan tijdens een dag 5/2 vasten? Vijf dagen per week mag je gewoon eten wat je gewend was om te eten. Als je vasten inzet omdat je wilt afvallen dan houdt dit natuurlijk in dat je tijdens deze 5 dagen wel gezond blijft eten. Dus geen toegevoegde suikers, veel vezels en dagelijks een bord vol groenten. Dan de 2 dagen vasten. Je mag tijdens deze 2 dagen maximaal 500-600 kcal per dag eten. Dit kan bijvoorbeeld een soep en een salade zijn. Dit zal in het begin echt even wennen zijn. Maar je lichaam kan het prima aan. Sterker nog je lichaam gaat hier blij van worden. Je cellen gaan zich herstellen. Daarom wordt het vasten ook wel een verjongingskuur voor je lijf genoemd. Natuurlijk zul je tijdens de vastendagen af een toe een hongergevoel ervaren. Bij wie loopt het water niet in de mond als je een stroopwafel ziet? Je hebt dus wel even een goede mindset nodig als je hiermee start. Gezien het bij vasten 5/2 het maar 2 dagen vasten per week zijn, zul je merken dat je steeds minder hongergevoel gaat ervaren tijdens de 2 vastendagen.

Vasten gezond

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt is het wel gezond om je ontbijt over te slaan? Het is namelijk zo ingebakken in onze cultuur. Start de dag met een gezond ontbijt. Wij adviseren ook niet om altijd je ontbijt over te slaan. Er zijn namelijk nog geen onderzoeken naar wat het effect is voor de lange termijn om blijvend te vasten. Ook in de uitzending van dokters van morgen worden de gezondheidsvoordelen van het vasten altijd in kuur verband ingezet. Zo is in de uitzending te zien dat er al goede resultaten behaald worden als vrouwen 5 dagen vasten voorafgaand aan hun chemokuur bij de behandeling van borstkanker. Ook in Duitsland wordt door artsen vasten in kuurverband aangeboden omdat de patiënten met reuma onder andere veel minder pijnklachten hebben. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Nu is het nog even afwachten voordat de wetenschappelijke resultaten gepubliceerd worden.

Vasten bij reuma

Als je zelf reuma hebt en je hebt de uitzending van dokters van morgen over vasten gezien, dan zul je vast afvragen: Waarom heeft mijn behandeld arts mij dit niet eerder verteld? Waarschijnlijk omdat het inzetten van vasten bij reuma voor de artsen in Nederland ook iets nieuws is. Ze hebben dan nog geen bewijs zelf gezien van resultaten in hun eigen patiëntengroep. Wil je starten met vasten dan is dus de eerste stap om te overleggen met je behandelend arts hoe je het vasten op een veilige en gezonde manier kan toepassen. Zo kan je arts ook goed monitoren of je klachten daadwerkelijk minder worden en eventueel tijdig de behandeling aanpassen.

Zelf starten met vasten

Wij hebben in de praktijk gezien dat de meeste mensen zich het prettigst voelen bij de 16:8 methode. Als je doel afvallen is dan is het belangrijk dat je tijdens je eetfase ook de goede keuze’s blijft maken. Daarom is ons advies om tijdens de eetfase koolhydraatarm en vezelrijk te eten. Hieronder een voorbeeld dag met recepten.

12.00 uur maaltijd 1: 2 plakjes haverbosbessenbrood

15.00 uur maaltijd 2: Bosbessenmuffin

18.00 uur maaltijd 3: Bloemkoolschotel

Eventueel tussen 18.00 uur en 20.00 uur nog wat rauwkost zoals een zakje snack worteltjes of wat snoep tomaatjes. Belangrijk: na 20.00 uur mag je niets meer eten tot 12.00 uur de volgende dag. Wil je een handig boek over vasten met weekmenu’s en simpele recepten? Kijk dan eens hier

Nog meer zien over vasten?

Als je nog twijfels hebt of het echt wel gezond is om je ontbijt te gaan overslaan dan kunnen we je zeker aanraden om deze video over vasten te gaan kijken.

 

Pin It on Pinterest