Het heeft even geduurd, maar helaas.. het koude weer komt er nu echt aan! Maar wat is er lekkerder (én makkelijker én gezonder) dan een kop zelfgemaakte dampende soep op deze koude winterdagen.

Jip heeft een zondagmiddag in de keuken gestaan en heeft 3 heerlijk vullende soepen voor je samengesteld.

Vegetarische snert

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g spliterwten
  • 2 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • Selderij, peterselie, zout en peper naar smaak.

Bereidingswijze:

  1. Breng de spliterwten met het water en de bouillonblokjes aan de kook, laat dit een uur op zacht vuur koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij, winterpeen, prei, selderij en ui in stukjes.
  3. Voeg, als de spliterwten een uur hebben gekookt, de groenten toe en kook het geheel nog een half uurt op een laag vuur.
  4. Voeg naar smaak wat zout, peper, peterselie en bieslook toe.

Paprikasoep

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 grote witte ui
  • 4 rode paprika’s
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot bruine bonen
  • 1 klein blikje mais
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snij de paprika en ui in kleine stukjes.
  2. Zet ondertussen de pan met bouillon op het vuur en verhit.
  3. Zet een tweede pan op het vuur en smoor daarin de ui en paprika in de olijfolie.
  4. Voeg de ui, paprika, knoflook en tomatenpuree toe aan de bouillon en laat het 15 minuten zachtjes koken.
  5. Pureer de soep met een staafmixer tot een mooi glad mengsel.
  6. Voeg tot slot de bruine bonen en mais toe en laat de soep nog 5 minuten doorkoken op een laag vuurtje.
  7. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Linzensoep

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 el. olijfolie
  • 1 stengel bleekselderij, in grove stukken
  • ½  winterpeen, geschrapt
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1 blik linzen
  • 1 bouillonblokje
  • 1 blikje (70g) tomatenpuree

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui ongeveer 3 minuten op halfhoog vuur.

vuur. Bleekselderij en wortel toevoegen en 3 min. meebakken.

Voeg knoflook en komijn toe en warm alles al roerend nog 1 min. goed.

  1. Linzen, bouillonblokje, tomatenpuree met 500 ml water toevoegen. Breng alles aan de

kook, draai het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.

  1. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. De soep is vrij dik. Leng hem als je wilt aan met nog wat bouillon. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Pompoensoep
Deze mag natuurlijk niet onbreken! Check hier het recept.

 

Meer informatie                   Naar de website

Pin It on Pinterest