Tegenwoordig is het letterlijk helemaal hot om s’ avonds op de bank te ploffen met een mok Golden Milk. Wat, gouden melk?! Dat moet wel heel bijzonder zijn! Het is een verwarmend kruiden-drankje met kurkuma als basis. Daarnaast zijn ook nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals: zwarte peper, ceylon kaneel, kardemom, gember en nootmuskaat. Het drankje zou rijk zijn ook vitamine B6 en ijzer. In deze blog geven wij jou wat meer informatie over de geneeskrachtige werking van kurkuma. Val je er nou echt van af? Je leest het hieronder..

De voordelen

Bijwerkingen

Kurkuma versus afvallen

Soorten supplementen van kurkuma

Hoeveel mag ik op een dag?

Nadelen

In welke vorm kan ik kurkuma eten?

De voordelen 

Kurkuma, of beter bekend als geelwortel, staat bij veel mensen thuis in het keukenkastje. Deze specerij wordt vaak gebruikt om een curry op smaak te brengen. Ooit afgevraagd waarom de kleur van een curry zo geel is? Door deze gele wortel dus! Daarnaast zorgt het ook voor de gele kleur van boter en kaas (1). Het E-nummer van de kleurstof is E100 (2). Dus als je goed op een verpakking kijkt en je ziet E100 staan, dat weet je nu dat het kurkuma is. Ook helpt het bij de verlichting van artritis, spierpijn en ontstekingen. Het herstel en de sportprestaties worden verbeterd (7). Naast deze voordelen geeft het ook je immuunsysteem een flinke boost (4). De literatuur ondersteunt dat kurkuma zelfs werkt tegen het bestrijden van kankercellen (3,5). Als laatste helpt het jou als ‘Splinter door de winter’ te komen: het verlaagt depressieve gevoelens. Deze superfood is beschikbaar in verschillende vormen: tabletten, capsules, zepen, energiedrankjes en cosmetica producten.

Bijwerkingen 

Mensen die last hebben van maagzuur of galblaasproblemen, is het gebruik hiervan af te raden. Het gebruik op een lege maag is ook niet aan te raden, want dit kan namelijk misselijkheid veroorzaken (9). Ook wanneer een chirurgische ingreep moet worden gedaan is het niet verstandig om kurkuma te nemen, omdat het een bloedverdunnend effect heeft. Het heeft ook een suikerverlagend effect, dus diabetici dienen eerst hun arts te informeren hierover. Het kan een stimulerend effect hebben op de baarmoeder, dus zwangere vrouwen moeten ook uitkijken bij het gebruik van deze specerij (5).

Kurkuma verlaagt de geneesmiddel-spiegel van hormoontherapie tamoxifen bij borstkanker-patiënten.
Vrouwen die met tamoxifen aan borstkanker worden behandeld, moeten dus  voorzichtig zijn met het gebruik van het voedingssupplement, zo meldt de Erasmus universiteit in een onlangs verschenen onderzoek(6).

Kurkuma versus afvallen

Kurkuma onderdrukt de groei van het vetweefsel, maar is geen wondermiddel om tien kilogram mee af te vallen (6). Je zou het dan in grote hoeveelheden moeten eten en aan elke maaltijd toevoegen. Bij alles geldt: doe het met mate. Om af te vallen zal er een calorietekort gecreëerd moeten worden. Toch blijkt uit een onderzoek van het European Journal of Nutrition dat kurkuma wel degelijk een bijdrage kan leveren aan het proces van gewichtsverlies. De wortel heeft namelijk een ontstekings- verlagende werking. Veel mensen weten niet dat een van de grondleggers van obesitas vaak chronische ontsteking is die stofwisselingsstoornissen zoals diabetes type 2 kunnen veroorzaken (7). Echter zegt dit onderzoek ook dat kurkuma niet het enige middel zou moeten zijn om te willen afvallen.

Soorten supplementen van kurkuma

Kurkuma wordt op veel manieren aangeboden. De meest voorkomende manier waarop mensen het gebruiken is in vorm van een supplement. Voorbeelden van merken die kurkuma capsules aanbieden zijn:

 • Holland & Barrett: deze bevat per capsule 400 mg kurkuma poeder
 • Vitaminestore: deze bevat per capsule 400 mg kurkuma SLCP (Solid Lipid Curcuma Particles): dit soort kurkuma wordt beter opgenomen in het lichaam dan ‘normale’ kurkuma
 • Flinndal: deze bevat per capsule 500 mg kurkuma
 • Body&Fit: deze bevat per capsule 600 mg kurkuma


Bovenstaande merken die de supplementen aanbieden veranderen nogal van dosering.

Hoeveel mag ik op een dag? (9)

Soort dosering Betekenis Hoeveelheid
Preventieve dosering ‘Lage dosis’ , die zo lang als nodig is gebruikt kan worden
 • Maximaal 5 gram vers gesneden kurkuma
 • 400-600 mg 3 maal daags
Therapeutische dosering ‘Hoge dosis’, wordt gebruikt voor een specifieke diagnose
 • Maagklachten: 500 mg 4 maal daags
 • Artritis: 500 mg 2 maal daags
 • Reuma: 500 mg 2 maal daags

 

Nadelen 

Kurkuma heeft een lage bio-beschikbaarheid, dat wil zeggen: de mate waarin de werkzame stoffen goed door het lichaam worden geabsorbeerd. Het lichaam scheidt de curcumine snel uit. Van de 100% kurkuma wat het lichaam in gaat, verlaat 80% het lichaam. Er is nog meer onderzoek nodig om de bio-beschikbaarheid van kurkuma te verbeteren. Wanneer het te lang verhit wordt verliest het zijn werking in het lichaam. Het blijkt dat, in combinatie met zwarte peper, het product twintig keer beter wordt opgenomen (7).

In welke vorm kan ik kurkuma eten?

 1. Vers: gesneden wortel. Je kan het toevoegen aan je salade of groenteschotels.
 2. Gedroogde wortel: dit is meestal in poedervorm. Dit kan je als smaakmaker gebruiken om je gerecht net wat meer pit te geven.
 3. Thee: lekker na een warme maaltijd om dit even te laten zakken. Doet het goed met een plakje gember. Je kan natuurlijk ook bij een natuurwinkel zakjes thee met kurkuma kopen.

Let op: kurkuma kan rauw niet gegeten worden. Het is namelijk erg giftig! (9)

Recept thee:

Dit heb je nodig:

 • Gekookt water
 • 4 plakjes gember
 • 1 ceylon kaneel stokje
 • Kurkuma poeder (of een paar plakjes verse kurkuma)
 • Snufje zwarte peper

Optioneel: rauwe honing of agavesiroop om de thee een zoetere smaak te geven.

Recept ‘Golden milk’

Dit heb je nodig:

 • 200 ml melk (bijv. kokosmelk)
 • 1 theelepel versgemalen peper
 • ½ theelepel vers gemalen kurkuma
 • 1 theelepel vers gemalen kaneel
 • ½ theelepel vers gemalen gember

Zo maak je het:

Breng de melk zachtjes aan de kook en voeg alle ingrediënten toe. Laat het zachtjes doorkoken tot een romig geheel.Ben jij enthousiast geworden van deze superfood? Ga je een van de recepten uitwerken of kurkuma toevoegen aan jouw voedingspatroon? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

 

Referenties:

 1. Hoeveel kurkuma moet je innemen om de gunstige effecten te bekomen? Yoors Web site. https://yoo.rs/redactie/blog/hoeveel-kurkuma-moet-je-innemen-om-de-gunstige-effecten-te-bekomen-1476372864.html.
 2. Hewlings SJ, Kalman SD. Curcumin: A review of its’ effects on human health. Foods. 2017;6(10):92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/#!po=2.08333.
 3. Shehzad A, Ha T, Lee Y. New mechanisms and the anti-inflammatory role of curcumin in obesity and obesity-related metabolic diseases. European Journal of Nutrition. 2011;50(3):151-161. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-011-0188-1.
 4. Weight loss: Here’s how turmeric can help you lose weight. Etimes Website. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/heres-how-turmeric-can-help-you-lose-weight/articleshow/63628328.cms. Updated 2018.
 5. Belcaro G, Hosoi M, Pellegrini L, et al. A controlled study of a lecithinized delivery system of curcumin (meriva®) to alleviate the adverse effects of cancer treatment. Phytotherapy Research. 2014;28(3):444-450. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.5014.
 6. Erasmus universiteit. 27-03-2019. https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/kankerinstituut/patientenzorg/artikelen/kurkuma-beinvloedt-geneesmiddel-tamoxifen
 7. Prasad S, Aggarwal BB. Chapter 13 turmeric, the golden spice In: Benzie I, Wachtel-Galor S, eds. Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects. CRC Press; 2011.
 8. Turmeric. National Center for Complementary for Integrative Health Web site. https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm.
 9. E100: Curcumine. Food-info Web site. http://www.food-info.net/nl/e/e100.htm.
 10. Sahdeo Prasad, Amit K. Tyagi, Bharat B. Aggarwal. Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: The golden pigment from golden spice. Cancer Research and Treatment. 2014;46(1):2-18. https://www.e-crt.org/journal/view.php?doi=10.4143/crt.2014.46.1.2.

 

 

Heb jij ons nieuwe jaarprogramma al gezien?
Hier kun je er meer over lezen: https://www.foodsisters.nl/jaarprogramma/

Meer informatie                   Naar de website

Pin It on Pinterest