De meest bekende lekkernij die vaak gegeven wordt als cadeau of om jezelf te verwennen, is chocolade! Iedere chocolade wordt gemaakt van cacao, afkomstig van de cacaoboon uit de cacaoboom. Oorspronkelijk groeit de cacaoboom in landen rond de evenaar en wordt het wereldwijd geëxporteerd.

In Nederland wordt er per persoon gemiddeld 4,7 kilogram chocolade gegeten. In het land van de chocolade ‘België’ wordt er ruim het dubbele gegeten, namelijk gemiddeld 11 kilogram per persoon. (Bron: euromonitor internationaal , CHOCOLATE CONFECTIONERY)

De meest bekende chocolade zijn: melk, wit en puur.
De melkchocolade is het meest populair. Het is zoet en romig en wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder, melk, suiker en smaakstoffen.
Witte chocolade word gemaakt van cacaoboter, melk, suiker en vanille. De natuurlijke kleur van cacaoboter is wit, omdat de donker gekleurde cacao word gescheiden van het witte vet, ‘cacaoboter’.
Pure chocolade is gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen. Wanneer er meer dan 35% droge cacaobestanddelen in een product zit mag het puur heten.

Vaak wordt er gezegd dat chocolade ongezond is. Daarentegen beweren sommigen dat pure chocolade wel gezond is. En past pure chocolade in een koolhydraatarm dieet? In dit artikel zullen verschillende pure chocolade repen met elkaar vergeleken worden, er wordt gekeken naar de hoeveel koolhydraten, vet en kcal in 100 g chocolade. Bestaat koolhydraatarme chocolade? Al trek gekregen? Ga dan gelijk naar de koolhydraatarme chocolade recepten.

Pure chocolade vergelijking

We hebben een vergelijking voor je gemaakt van veel gekozen chocolade

Soort chocolade Kcal Koolhydraten

gram

Waarvan suiker

gram

Vet

gram

De­li­ca­ta Reep puur 58% 535 43 40 36
To­ny’s Cho­co­lo­ne­ly Puur 563 30,7 27 42,3
De­li­ca­ta Reep ex­tra puur 70% 540 31 27 39
Raw Or­ga­nic Food Cho­co­la­de reep puur raw bi­o­lo­gisch 530 19,2 19,2 50,2
Ver­ka­de Ex­tra puur 574 26,9 23,2 45,6
De­li­ca­ta Cho­co­la­de ex­tra puur 75% 555 30 25 42
Lin­dt Ex­cel­len­ce 85% ca­cao 530 19 14 46
AH BASIC Ta­blet puur 520 53 47 29
Hands Off Se­rious­ly dark 85% co­coa 582 15 11 50
Cô­te d’Or Noir Brut 86% ca­cao 645 18,5 13 56,5
Lin­dt Ex­cel­len­ce 99% ca­cao, dark noir 567 8 2 49
De­li­ca­ta Puur 85% 600 17 11 52
Pure cacao 368 11,1 0,9 21
CACAO BARRY CHOCOLADE CALLETS PUUR TANZANIA 75%CACAO 584 25,0 22,0 47

De tabel laat zien dat Lin­dt Ex­cel­len­ce 99% ca­cao, dark noir de minste koolhydraten en suiker bevat. De pure cacao van Droste komt het beste uit de test van de cacaopoeder.

Wil je tijdens het koolhydraatarme dieet genieten van een stukje chocolade kies dan voor 85% chocolade. De chocolade van: Lin­dt Ex­cel­len­ce 99% ca­cao, dark noir, Hands Off Se­rious­ly dark 85% co­coa en  De­li­ca­ta Puur 85% zijn daarin de beste keuzes omdat ze de minste koolhydraten bevatten.

Is pure chocolade gezond?

In het Journal of ‘Free Radicals in Biology & Medicine’, staat beschreven dat pure chocolade het goede cholesterol (HDL- cholesterol) verhoogd en het slechte (LDL- cholesterol) verlaagd.

Daarnaast laten verschillende studies zien dat verdere gezondheidswinst van pure chocolade nog verder onderzocht moet worden. Echter is er bewezen resultaat dat de chocolade van Barry Callebaut gezondheidswinst oplevert voor hart en bloedvaten omdat zij een techniek hebben ontwikkeld waarbij de antioxidanten bewaard blijven. In de tabel kun je zien dat deze chocolade wel veel koolhydraten heeft waardoor het niet geschikt is voor het koolhydraatarme dieet.

koolhydraatarme chocolade

Chocolade mousse

Dit heb je nodig voor 2 porties:
1 rijpe banaan
1 avocado
2 theelepels rauwe cacaopoeder
1 handje blauwe bessen
1 eetlepel kokosrasp

Zo maak je het:
1. Doe de banaan en avocado in de keukenmachine en meng tot een gladde massa.
2. Voeg cacaopoeder toe en mix tot dit goed is opgenomen.
3. Schep het mengsel in kleine bakjes en laat in ongeveer een half uurtje tot een uur koud worden in de koelkast. Garneer dan met wat verse bessen en kokosrasp. Eet smakelijk!

Voedingswaarde: 1 portie bevat 16,6 g koolhydraten en 268 kcal

Yoghurt reep met chocolade

Dit heb je nodig voor 1 reep:
500 ml Griekse yoghurt
2 theelepels honing
2 eetlepels kokosrasp
2 eetlepels 99% chocolade, geraspt

Zo maak je het:
1. Meng de honing en kokos rasp door de yoghurt. Verdeel het mengsel over een bakplaat.
2. Sprenkel de geraspte chocolade er overheen.
3. Zet het voor 2 uur in de vriezer
4. Snijd het geheel in stukjes 10 stukjes.

Voedingswaarde per stukje yoghurt reep: 2,8 g koolhydraten en 84 kcal

Brouwnie

Dit heb je nodig voor 8 brownies:
1 avocado
80 gram appelmoes (zonder toegevoegde suiker)
2 eetlepels honing
2 eieren
40 gram havermeel
30 gram cacaopoeder
snuf zout
½ tl bakpoeder

Zo maak je het:
1. Prak de avocado fijn en mix dit met de appelmoes en honing.
2. Klop de eieren door het mengsel en voeg daarna de havermeel, cacao, zout en bakpoeder toe. Meng dit tot een glad beslag.
3. Bekleed een ovenschaal of bakvorm van 15 bij 15 cm met bakpapier. Je kunt een ander formaat bakvorm gebruiken, dan worden de brownies wat hoger of lager.
4. Bak de brownie 25 minuten in de oven. Laat hem daarna 15 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en in 8 stukken snijdt

Tip: Voeg ter garnering wat walnoten toe.

Bereidingstijd: 15 minuten, baktijd: 25 minuten
Oven: 180 graden

Voedingswaarde per stuk: Energie: 81 kcal Koolhydraten: 6.7 gram Vezels: 2.0 gram Suiker: 0.9 gram Vet: 4.7 gram Eiwit: 2.9 gram

Bronvermelding:
Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T., Virtanen, J., Kaikonen, J., . . . Salonen, J. (2004). Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radical Biology & Medicine, 37(9), 1351-1359.

Meer informatie                   Naar de website

Pin It on Pinterest