Ketose strips of ketose sticks er zijn tegenwoordig veel manieren om te testen of je in ketose bent.

Hoe meet ik ketose of hoe herken ik het?                                                                                                           Er zijn verschillende manieren om ketose te testen, waarbij je de hoeveelheid ketonen in je lichaam meet. Je kunt testkits kopen waarmee je aan de hand van je eigen urine kunt meten of je in ketose bent. Een voorbeeld hiervan is Ketostix, waarbij je een teststrip in een urinemonster dompelt, wacht eventjes en je kunt het resultaat aflezen van de strip.

ketose strips

Daarnaast zijn er ook een hoop lichamelijke veranderingen waar je ketose aan kunt herkennen. Dit zal je waarschijnlijk eerder merken dan de strips aangeven. Een van de eerste dingen die je zal merken is dat je snel wat gewicht verliest. De hoeveelheid zal verschillen per persoon en wanneer je weinig te verliezen hebt zal het niet zo veel zijn, maar de weegschaal laat meestal gewichtsverlies zien. Dit komt door dat je je opgeslagen koolhydraten gaat verbruiken maar niet aanvult.

Daarnaast wordt ons gewichtsverlies beïnvloed door vele factoren: de hoeveelheid drinkvocht, temperatuur, alcohol, menstruatie en zouten in de voeding. De eerste week zal je ook veel watergewicht verliezen, eerder vastgehouden door je vetcellen. Als je deze vetcellen begint te verbranden komt het water vrij.

Energieker en gefocust dankzij ketose

Nog een teken wat je misschien opmerkt is dat je minder honger hebt dan gewoonlijk. Als je meer vetten en eiwitten eet, zal je langer vol zitten dan wanneer je voornamelijk koolhydraten binnen krijgt. Dit zal niet in het begin gelijk zo voelen maar ketogeen dieet fans die het langer dan een week volgen geven aan energieker en meer gefocust te zijn.

Herken de signalen van je lichaam bij ketose

Wat misschien een minder leuk herkenningspunt is, is een onfrisse adem. Door de hoge ketonniveaus in je lichaam maakt het lichaam meer aceton aan, dat via je urine of ademhaling uit het lichaam moet. Je zult dit wellicht het meest opmerken wanneer je ’s ochtends wakker wordt, maar dir verbetert na goed je tanden en tong te poetsen. Mocht je er gedurende de dag nog hevige last van ervaren kun je gerust een kauwgompje nemen. Het is gelukkig wel een heel duidelijk signaal dat je lichaam in ketose is.

Blijf goed drinken tijdens je ketose fase

Sommige mensen hebben ook last van donkerdere urine of wat onzuiverheden op de huid. Tijdens het ketodieet worden de opruimende en schoonmakende kracht van longen, lever, nieren en van de huid vergroot, zodat grote hoeveelheden afval en giften snel worden afgevoerd. Ze hebben niet de normale last van dagelijks voedsel verbranden en kunnen zich helemaal concentreren op het onttrekken van afval en giften van de weefsels. Dit kan verschijnselen veroorzaken zoals donkerdere urine/puistjes/onrustige huid. Hier is gelukkig niets slechts aan, let er op dat je wel altijd voldoende blijft drinken.

 

Pin It on Pinterest