Is bananenbrood gezond en wat is een lekker bananenbrood recept?

Gezond bananenbrood, je hebt het vast al wel op het internet voorbij zien komen. En misschien heb je zelf al wel eens een (gezond) bananenbrood recept geprobeerd? Wij willen jullie deze informatie meegeven omdat we veel vragen krijgen waardoor het komt dat mensen niet afvallen. Bananenbrood is hierin een grote stoorzender. Het zit namelijk bomvol koolhydraten. Wij nemen in deze blog verschillende bananenbrood recepten onder de loep. Zijn de bananenbrood recepten wel écht gezond als je wil afvallen? Of bevat een plakje van je zelf gebakken bananenbrood misschien net zoveel calorieën als een roze koek? Ook geven we een bananenbrood recept dat wel past in een dieet als je wil afvallen.

Inhoudsopgave

1 Vergelijking verschillende bananenbrood recepten
1.1 Bananenbrood Rens Kroes
1.2 Bananenbrood Jamie Oliver
1.3 Bananenbrood uit Pauline’s keuken
2 Is Bananenbrood Koopmans gezond?
3 Vergelijking recept bananenbrood met andere koeken
4 Hoeveel calorieën zitten er in bananenbrood
5 Bananenbrood recept zonder suiker
6 Recept makkelijk bananenbrood met havermout
7 Vegan bananenbrood maken
8 Bananenbrood variaties
9 Kun je bananenbrood invriezen?
10 Conclusie – past bananenbrood in een koolhydraatarm dieet

Vergelijking verschillende bananenbrood recepten

Bananenbrood Rens Kroes

Een veel gelikte foto, een bananenbrood waar je gelijk de keuken voor in stormt om hem te gaan maken.

Wat direct opvalt is ingrediënt nummer 2: 100 gram palmsuiker. Palmsuiker wordt vaak gebruikt omdat het een suikersoort is dat voedingsstoffen bevat en niet, zoals witte basterdsuiker, ‘lege calorieën’ heeft. De voedingsstoffen die je kunt vinden in palmsuiker zijn: ijzer, magnesium, calcium, kalium en mangaan. Per 1 gram palmsuiker kun je zeggen dat het wel voedzamer is dan witte suiker, maar het aantal calorieën blijft hoog.

De zoete smaak wordt in dit bananenbrood gehaald uit palmsuiker, uiteraard ook banaan, maar ook met 60 ml suikervrije appelmoes. Klinkt heerlijk, maar is dit nodig? Zonder appelmoes lijkt het ons ook al een heerlijk recept.

1 plakje van dit brood bevat 165 calorieën en 33 gram koolhydraten.

Bananenbrood Jamie Oliver

Jamie, een klassieke kok die houdt van lekker eten. Bij hem hoeft het niet perse gezond te zijn, maar de beleving van voeding is voor hem belangrijk.

Wij hadden dan ook niets anders verwacht, dan een klassiek bananenbrood recept van hem te vinden. Zijn brood wordt gezoet met honing, appelsap, en uiteraard bananen. In vergelijking met de bananenbrood van Rens Kroes gebruikt hij vet als smaakmaker. 125 gram roomboter gaat er in het recept en 1 plakje van dit brood bevat 207 calorieën en 24,2 gram koolhydraten. In een koolhydraatarme leefstijl zou deze beter passen, maar nog verre weg van ons ideaal.

Bananenbrood uit Pauline’s keuken

Een bananenbrood met chocola, wie kan dat weerstaan?  Bij het zien van de foto loopt het water al in de mond.

uit Pauline’s keuken gebruikt verschillende ingrediënten om het bananenbrood lekker zoet te laten smaken. Zo gebruikt ze in dit chocolade bananenbrood: dadels, pure chocolade, kokosrasp en uiteraard ook de bananen.

Dit zijn ingrediënten die je vaker ziet terugkomen en ingrediënten die de pure suikers op een natuurlijke manier moeten vervangen. Is het verstandig om suikers te vervangen voor andere zoete producten? Dat klinkt inderdaad gek. Suiker blijft suiker voor ons lichaam. Het maakt het niet gezonder wanneer we het op een andere manier gebruiken in een recept. Onze suikerspiegel zal namelijk altijd stijgen door ingrediënten als dadels en pure chocolade.

Een plakje van dit bananenbrood bevat: 205 calorieën en 24 gram koolhydraten.

Is Bananenbrood Koopmans gezond?

Misschien denk je wel leuk al die bananenbrood recepten op internet, maar dat kost mij wat te veel tijd. Je wilt namelijk morgen graag je collega’s verrassen met een lekker gezond tussendoortje. Dus kies je voor gemak en bak je bananenbrood met de Koopmans bananenbrood mix. Maar is dit wel een gezonde keuze?

Op de voorkant van de verpakking staat:

40% minder suikers dan vergelijkbare bananenbroodmixen en is een bron van vezels. Het bananenbrood van Koopmans lijkt daarom op het eerste gezicht een gezonde keuze. Maar vergeet dan niet op de verpakking te kijken. Hier kun je namelijk lezen dat Koopmans ‘suiker’ voor jou al heeft toegevoegd. Het tweede ingrediënt in de voedingswaardedeclaratie is suiker. Dit betekent dus dat na tarwebloem suiker er het meeste in zit.

Een plakje van deze cake met pecannoten bevat 281 calorieën, uitgaande van 10 plakjes per cake. Dit komt vooral zo hoog uit vanwege de grote hoeveelheid bananen, roomboter en de noten. Voor een koolhydraatarm menu is het zeker niet slecht, 1 plakje bevat 18 gram koolhydraten. Tijdens het berekenen van de voedingswaarde van de Banenbrood van Koopmans waren wij, ondanks onze ervaringen met het maken van voedingsberekeningen, volledig in de war. Dit banenbrood van Koopmans is een goed voorbeeld van het niet duidelijk communiceren naar de mensen die een gezonde banencake willen bakken.

Het was zelfs voor ons niet duidelijk hoeveel porties er uit 1 bereid product worden gehaald. We hebben Koopmans daarom om meer duidelijkheid gevraagd. Ze hebben meegedeeld dat er bij hun voedingswaarde berekening op de verpakking een maatstaf is aangehouden van 25 plakjes per gebakken banenbrood. 25 plakjes per banenbrood is toch niet realistisch? Wij raden jullie aan om eens zelf de keuken in te duiken en te proeven. Smaakt een plakje van je zelf gebakken banenbrood net zo zoet als een roze koek? Dan is het dus té lekker om gezond te zijn.

Vergelijking recept bananenbrood met andere koeken

Om nog meer duidelijkheid te krijgen of je gezonde banenbrood recept écht zo gezond is hebben we een voedingswaarde vergelijking voor je gemaakt.

1 plakje bananenbrood van Koopmans 276 calorieën – 15 gram koolhydraten
1 plakje bananenbrood van Pauline’s keuken 205 calorieën –  24 gram koolhydraten
1 plakje bananenbrood van Jamie Oliver 205 calorieën – 24,4 gram koolhydraten
1 plakje bananenbrood van Rens Kroes 165 calorieën – 33 gram koolhydraten

1 roze koek 236 calorieën – 26,7 gram koolhydraten
1 roomboterkoek 155 calorieën – 16,5 gram  koolhydraten
1 plakje roombotercake 133 calorieën – 14 gram koolhydraten
1 bokkenpootje 65   calorieën –  9 gram koolhydraten
1 volkoren biscuit 39  calorieën –  6 gram koolhydraten

Hoeveel calorieën zitten er in bananenbrood

Wat je eet en hoe je jouw bananenbrood maakt, is voor iedereen anders. Dit maakt dat elke recept weer een andere hoeveelheid calorieën per plak bevat. In de tabel hierboven kun je zien dat een plak bananenbrood gemiddeld 214 calorieën bevat. Besef je dat dit bijna net zoveel calorieën is als een roze koek. Naast het aantal calorieën in een plakje bananenbrood, vinden we het ook belangrijk dat je kijkt welke andere ingrediënten je gebruikt om het brood mee te bakken. Zo kun je namelijk zien welke nuttige voedingsstoffen het plakje bananenbrood bevat. Cacaopoeder, dadels, havermout of palmsuiker?  Wij geven je daarom twee recepten waarbij je er zeker van bent dat je een voedzaam én gezond plakje bananenbrood eet.

Bananenbrood recept zonder suiker

Wat heb je nodig:
2 middelgrote rijpe bananen
3 eieren
100 gram volkoren speltmeel
2 eetlepels magere kwark
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels cacaopoeder

Zo maak je het:
1. Prak de banaan in een grote kom, doe alle overige ingrediënten erbij en mix dit tot een luchtig beslag.
2. Doe een bakpapiertje in het bakblik en schenk hierin het broodmix.
3. 35 tot 40 minuutjes in de oven op 180 graden, even laten afkoelen en smullen maar!!

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
80,8 kcal 13,0 gram 2,2 gram 1,5 gram     0 gram 1,5  gram

Recept makkelijk bananenbrood met havermout

Wat heb je nodig:
3 middelgrote rijpe bananen
3 eieren
100 gram havermout
50 gram speltmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels kaneel
1 bakblik dan 23 cm + een bakpapiertje

Zo maak je het:
1.Prak de banaan in een grote kom, doe alle overige ingrediënten erbij en mix dit tot een luchtig beslag.
2.Doe een bakpapiertje in het bakblik en schenk hierin het broodmix.
3.Bak 35 tot 40 minuutjes in de oven op 180 graden, even laten afkoelen en smullen maar!!
Tip: Doe wat blauwe bessen of frambozen door het brood , en leg deze ook op de bovenkant als het de oven in gaat. Ziet er heel leuk uit als je het serveert op een verjaardag.

Energie Koolhydraten Eiwitten Vet Verzadigd vet Vezels
114 kcal 18 gram 4 gram 2,6 gram 0,7 gram 2,2 gram

Nog een lekker recept met havermout maken?

Vegan bananenbrood maken

Wil je graag een vegan bananenbrood maken? Wij kennen een goed trucje! Eieren in een bananenbrood zijn namelijk vervangbaar voor (gebroken) lijnzaad. Voor elk ei die je normaliter in het recept gebruikt, vervang je 1 eetlepel (gebroken) lijnzaad.

Stamp de hele lijnzaad in een vijzel fijn en meng vervolgens 3 eetlepels water, roer dit goed door elkaar. Laat het nu zo’n 5 minuten staan voor gebruik en voeg het mengsel in het recept toe waar je normaal de eieren zou toevoegen.

Bananenbrood variaties

Ben je je bananenbrood vergeten in te vriezen of heb je het niet goed verpakt? Niet weggooien, er zijn genoeg opties!

  1. Maak er wentelteefjes van.
    Dit kan op de ouderwetse manier met 1 ei, een scheutje melk en wat kaneel.. Maar je kunt ze ook heel lekker droog in de pan verwarmen en opeten met een grote schep volle kwark.
  2. Kruimel je bananenbrood en doe dit door je schaaltje kwark.
  3. Maak je eigen notenmix in de oven en kruimel je overige bananenbrood hiertussen.

En krijg je nog meer trek in lekkere recepten met banaan? Probeer dan deze lekkere banaan pannenkoek of

Kun je bananenbrood invriezen?

Een bananenbrood kun je prima invriezen. Snij plakjes van je brood en verpak ze per plakje in boterhamzakjes, of nog beter, je gebruikt hiervoor speciale diepvrieszakjes met zipsluiting. Zo kun je je bananenbrood nog beter invriezen. Je kunt deze zakjes bijvoorbeeld bij de Hema kopen

Conclusie – past bananenbrood in een koolhydraatarm dieet?

Een bananenbrood is niet een product voor dagelijks gebruik. Als je op de lijn let, eet je namelijk ook niet elke dag een roze koek. Hoe je het ook maakt, het blijft een koolhydraatrijk product. Met een volkoren biscuitje kom je een stuk lager in koolhydraten en calorieën uit. Maar in een gezonde leefstijl, met een gevarieerd eetpatroon en voldoende bewegen past dit zeker. Verwen jezelf eens en geef jezelf de goede voedingsstoffen. Kies dan natuurlijk wel voor ons recept 🙂

 

Pin It on Pinterest