Misschien heb je ze op vakantie in Frankrijk al zien liggen: de artisjok. In Nederland wordt deze super gezonde groente nog niet vaak op tafel gezet. Als kinderen wilde wij altijd weten: Wat eten wij vanavond? Nou we  hebben nog nooit als antwoord van onze moeder gekregen: Vanavond eten wij artisjok. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat de supermarkt in het dorp deze verkocht. Inmiddels liggen ze steeds vaker in de supermarkt en wil ik het je dan ook zeker aanraden om het eens te gaan proberen. De artisjok is een heerlijk slank zomers voorgerecht of lekker als borrel hap. Vooral kinderen vinden het heel leuk om een “bloem”te gaan eten.

Inhoudsopgave

1 Artisjok bereiden
2 Artisjok recept
3 Artisjok gezond
4 Artisjok restaurant

Artisjok bereiden

Hoe maak je hem klaar? 

1. Je kunt de artisjok gewoon koken. Snij eerst de steel eraf en  wrijf  de onderkant in met citroensap. Zo voorkom je dat de blaadjes bruin worden. 

2. Kook in een grote pan de artisjok onder water gaar. Voeg aan het kookwater zout toe. Als de blaadjes loslaten is de artisjok gaar. Zelf kook ik hem altijd in 45 minuten gaar.

3. Als je een artisjok hebt gekookt dan begin het feest. Je kunt dan de blaadjes stuk voor stuk los trekken en daarna de blaadjes leegzuigen. Doop de blaadjes in een lekker fris citroen dille dip sausje. Als toetje kom je uiteindelijk uit bij het hart, de lange draden kan je eraf snijden. Het zachte hart kan je opeten. Heerlijk!

Lees hier meer uitleg over het koken en eten van een Artisjok>>

Artisjok recept

Artisjokpuree met kabeljauw

Dit heb je nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 30 minuten

2 stukjes kabeljauw
Voor de artisjokpuree:
2 grote bol artisjokken
2 eetlepels olijfolie
1 witte ui, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepels zuivelspread
1 klontje roomboter
zout en peper
Voor de garnering:
5 olijven, in kleine stukjes gesneden
5 gekleurde snoep tomaatjes, gehalveerd
5 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes gesneden

  1. Gebruik alleen het hart van de artisjok. Snij elk artisjokhart doormidden, schep de harige draadjes eruit en gooi ze weg. Leg de schoongemaakte harten in en kom met water.
  2. Verhit een steelpan, voeg de olijfolie toe en vervolgens de ui. Laat ongeveer 10 minuten koken op half hoog vuur tot de ui zacht maar niet gekleurd is.
  3. Snijd de artisjokharten in dunne plakjes, voeg ze toe aan de ui en kook nog 5 minuten en voeg een halve liter water toe.
    Blijf nog ongeveer 20 minuten koken op laag vuur totdat de artisjokken zacht zijn en al het water is verdwenen. Pureer dan met een staafmixer de artisjok samen met de zuivelspread en een klontje bloter. Breng de puree op smaak met zout en peper
  4. Vlak voordat de artisjok gaar gekookt is kun je al beginnen met het bakken van de kabeljauw. In koekenpan roomboter verhitten en kabeljauw hierin in 4 minuten per kant goudbruin en gaar bakken. Serveer de kabeljauw op de artisjok puree en garneer met de olijven en tomaten.

Denk je na het lezen van het recept wat een gedoe? Dan kun je ook artisjok harten uit blik nemen.

Artisjok gezond

Very healthy

Artisjokken zijn erg voedzaam. Zoals alle groenten is de artisjok caloriearm. De artisjok bevat veel inuline. Dit is een onverteerbare voedingsvezel die een gunstig effect zou hebben op de darmflora. In vergelijking met andere groenten bevat artisjok ook veel calcium en magnesium, ijzer en kalium. Alle vitamines zijn goed vertegenwoordigd, vooral dan vitamine C, vitamine B1, vitamine B3 en foliumzuur. De artisjok bevat een bittere stof, cynarine. Deze stof zou een positieve invloed op het maagslijmvlies en de lever hebben en mogelijk het cholesterolgehalte verlagen. 

Artisjok restaurant

En als je na het lezen van deze blog nog steeds denkt: wat een gedoe. Waarom dan niet gewoon lekker naar een restaurant gaan waar de artisjok op de kaart staan. Ik vond in Utrecht een pareltje: Restaurant de Artisjok. Ik zag heerlijke gerechten op de menukaart staan als:

Artisjok Royale: Hele artisjok schorseneer met Artisjokken crème, pomodori confit, buffel mozzarella en basilicum olie.
Of wat dacht je van:

Chateaubriand Artisjok: Ossenhaas met Jeruzalem artisjok Bataat puree, gomasio zwarte sesam korst, pomme carre en truffel
Het water loopt me al n de mond als ik dit lees. Snel maar mijn vriendin uit Utrecht bellen en een gezellig etentje plannen 🙂

 Foto artisjok: Jonas Dücker on Unsplash

Pin It on Pinterest