Voor alle moeders die net als ik nauwelijks tijd kunnen vinden om te douchen of te eten, heb ik eens bijgehouden wat ik met het gezin eet. Omdat het bij mij altijd snel moet, toch wel gezond moet zijn en de kinderen het ook lekker moeten vinden. Een hele uitdaging soms! Lees hier mijn top 5 recepten.

Bij deze recepten ben ik uitgegaan van 4 personen: 2 volwassenen en 2 kinderen

Prei-kerrie schotel met banaan

Voor 4 personen:
Dit heb je nodig:
400 g aardappelen, geschild
1,5 prei, in ringen
300g gehakt
2 bananen, in plakjes
2 plakken kaas
zuivelspread light
roomboter
melk
kerriepoeper
paprika poeder
peper zout

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappelen gaar, stamp ze en breng de puree op smaak met wat roomboter, warme melk, zout en peper.
Kruid het gehakt met peper en zout en bak het gehakt rul. Voeg de preiringen mee en roerbak ongeveer 4 minuten mee. Voeg 2 eetlepels zuivelspread en 2 eetlepels kerriepoeder toe en wat paprikapoeder. Doe een laagje aardappel puree in een ingevette ovenschaal en doe het prei-gehakt mengsel daar boven op. Leg de plakjes banaan er op en de plakken kaas. Plaats ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.

Bereidingstijd: 15 minuten, bakken 15 minuten

Zoete ovenschotel Jum! Combineer groenten met fruit

Dit heb je nodig:
4 stronken witlof
2 gekookte rode bieten (uit een pak)
2 rode uien in fijne ringen
3 handperen, in parten.
3 (grote) zoete aardappels in stukken
50 g walnoten
1 el honing
30 g geraspte kaas
olijfolie

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de witlof en verwijder de kern. Snijd daarna in kwarten. Vet een ovenschaal of bakplaat in met wat olijfolie en verdeel de witlof, biet, zoete aardappel, partjes peer en ui hierover. Bestrooi met de walnoten en breng op smaak met peper en zout. Meng de olie en de honing en meng dit met de groenten. Bak in 25 minuten gaar. Bestrooi 5 minuten voor het einde van de baktijd met de kaas.

Tip: ook lekker met blauwe schimmelkaas of feta. Bereidingstijd 10 minuten, bakken 25 minuten

Lasagne vol met groenten

Voor 4 personen
1 pak (volkoren) lasagne-bladen
1 courgette, in de lengte in slierten gesneden
250 g Italiaans gekruid gehakt.
1 zak Italiaanse roerbakgroenten
4-5 grote tomaten
geraspte kaas
1 teentje knoflook, geperst.

Italiaanse kruiden maïzena melk peper en zout

Zo maak je het: Eigenlijk maak ik gewoon een ‘lasagne’, maar de saus maak ik zelf en hier voeg ik veel verse groenten aan toe. De saus: Snijd de tomaat in grove stukken en maal fijn met de blender. Bak het gehakt rul, voeg hier de roerbakgroenten aan toe. Schenk daarna de tomatensaus erbij en breng op smaak met knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper. Begin met een laagje saus, dan een laag lasagne bladen en daarop een laag courgette slierten, dan weer saus, lasagne bladen, courgette slierten etc. Eindig met een laag bechamelsaus of maak zelf een roomsausje met maïzena, melk en wat geraspte kaas er door. Tip: Heb je net als ik ook kruidenplantjes in je keuken staan? Gebruik lekker veel verse kruiden bij je saus.

Pasta met bloemkool-roomsaus en zalmsnippers

Omdat mijn kinderen niet echt vis-eters zijn en ik het toch belangrijk vind dat ze af en toe vette vis eten. Op deze manier vinden ze de zalm wel heerlijk.

Dit heb je nodig:
1 bloemkool, in roosjes
verste tagliatelli voor 4 personen
kookroom of (zuivelspread light als je voor slank kiest)
verse dille
zalmsnippers
1 teentje knoflook, geperst
peper en zout

Zo maak je het:
Kook de bloemkool in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer de bloemkoolroosjes en voeg kookroom toe, tot de bloemkoolpuree op ‘saus dikte’ is. Doe de saus in een pan, voeg de knoflook, dille en zalmsnippers toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de saus nog even ong. 2 min. Kook de pasta in een paar minuten gaar en serveer met de bloemkool-roomsaus.

Gestoofde groenten met krieltjes (het noodpakket)
Dit heb ik thuis altijd in de vriezer en is een noodmaaltijd voor als ik geen tijd heb om boodschappen te halen. Het voorkomt dat we naar de snackbar moeten rijden.

Dit heb je nodig:
1 zak kriel aardappeltjes 500g
1 zak Hollandse roerbakgroenten 400 g
2 kipfilets in reepjes
1 (biologisch) bouillonblokje
sojasaus

Zo maak je het:
Marineer de kipreepjes kort in wat sojasaus en bak de kip gaar in een hapjespan. Voeg 200 ml water toe en verkruimel het bouillon blokje hierboven. Voeg de groenten toe en de krieltjes en plaats een deksel op de pan. Laat in ongeveer 15 min gaar worden.

Wil je nog meer tips om gezond te eten met je kinderen? Kijk dan hier voor tips om gezond te eten met kinderen

Meer informatie                   Naar de website

Pin It on Pinterest